Köyhä mediassa -opas julkaistiin

Kuka kuuntelee köyhää -verkoston ja EAPN-Finin tuottama Köyhä mediassa -opas antaa köyhyyttä kokeneille ihmisille tietoa, vinkkejä ja tukea mediassa esiintymiseen. Se julkaistiin Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen jakotilaisuudessa 26.11.2018.

Köyhyys koskettaa Suomessa satojatuhansia ihmisiä eri syistä. Sen vähentäminen ei onnistu ilman, että köyhyyttä kokevia ihmisiä kuullaan asiantuntijoina omassa asiassaan, myös mediassa. Julkisuuteen astuminen sisältää kuitenkin riskejä ja vaatii uskallusta. Niitä voi ehkäistä ennalta, kun tuntee median pelisäännöt, miettii omia valmiuksiaan ja hakee tukea. Pitkälti köyhyyttä kokeneiden ihmisten itse tekemä Köyhä mediassa opas antaa tietoa, vinkkejä ja tukea mediassa esiintymiseen.

Oppaassa on ohjeita tilanteeseen, jossa toimittaja on pyytänyt ihmistä haastateltavaksi joko lehteen, verkkoon tai tv- tai radio-ohjelmaan. Se kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun harkitsee haastatteluun suostumista. Siinä on myös tietoa ja kokemuksia siitä, mitä kaikkea haastattelusta voi seurata. Opas on hyödyllinen kaikille, joilla ei ole runsaasti kokemuksia mediassa esiintymisestä.

Köyhyyttä kokeneet ihmiset haluavat vaikuttaa

Opasta varten tehtiin kaksi verkkokyselyä, joiden aiheena oli köyhä mediassa ja julkisuudessa. Niihin vastasi enimmäkseen ihmisiä, joilla on köyhyydestä omaa kokemusta.

Kyselyiden mukaan köyhyyttä kokeneet ihmiset haluavat puhua julkisuudessa köyhyydestä ja vaikuttaa sitä kautta köyhyyden poistamiseksi. Useat vastaajat sanoivat, että köyhyydestä pitää tehdä näkyvää, jotta sille oikeasti tehdään jotain. Myös sitä pidettiin tärkeänä, että kerrotaan, ”miten maa makaa”:

Tavallisen työssäkäyvän on hyvä tietää mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Vastaajista olennaista on myös muistuttaa siitä, ettei köyhyys ole jotain kaukaista, ”muita” koskevaa; köyhät eivät ole ”olioita vieraista maailmoista” vaan köyhyys voi kohdata ketä tahansa:

Työttömyys, sairaudet, avioero tms. ovat asioita, jotka voivat sattua niin it-johtajalle kuin ojankaivajallekin.

Oppaan teosta vastasi työryhmä Tuula Paasivirta, Linnéa Partanen, Irene Roivas, Tiina Saarela ja Erja Saarinen. Opas on verkkojulkaisu, mutta sitä on painettu pieni määrä. Painettua versiota voi pyytää EAPN-Finin sihteeriltä Erja Saariselta: erja.saarinen(at)soste.fi.

Lataa linkistä pdf:

Köyhä mediassa – opas köyhyyttä kokeneelle pdf