Kuvassa englanninkielinen teksti järjestöjen roolista köyhyyttä kokevien ihmisten tukijana.

Köyhyyden vastaisena päivänä 17.10. viestitään muun muassa järjestöjen merkityksestä

YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista päivää vietetään 17.10. Köyhyyden vastaiset verkostot eri Euroopan maissa nostavat esiin köyhyyttä kokeneiden ihmisten näkemyksiä köyhyyden poistamisesta, Suomessa järjestöjen asemaa ihmisten tukemisessa sekä epävarmoissa asemissa työmarkkinoilla olevien ihmisten puutteellista sosiaaliturvaa.

Euroopan köyhyyden vastaiset verkostot 32 maassa käyttävät köyhyyden vastaisen päivän viestinnässä eri maissa tehtyjä Köyhyysvahti-raportteja. Ne kuvaavat köyhyyden kehitystä ja tänä vuonna myös sitä, miten korona on vaikuttanut köyhyyteen ja eriarvoisuuteen.

Tänä vuonna Köyhyysvahti on tehty 21 EU-maassa ja neljässä muussa Euroopan maassa. Köyhyysraportin on tehnyt myös Kansainvälinen sosiaalityöntekijöiden liitto IFSW.

EU:lle vaaditaan köyhyyden vastaista strategiaa

Euroopan tason viestinnässä vaaditaan EU:lta köyhyyden vastaista strategiaa ja painotetaan, että myös köyhyyttä kokevien ja muuten haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten on hyödyttävä koronakriisistä toipumiseksi tehtävistä elvytystoimista.

Suomessa EAPN-Finin Kansalaistoimintaryhmä keskusteli tapaamisessaan Köyhyysvahdista. Ryhmä päätyi nostamaan esille epäsäännöllisissä ja epävarmoissa työsuhteissa olevien ihmisten haavoittuvan tilanteen sekä järjestöjen merkityksen ihmisten tukemisessa.

Itsensä työllistäjät, alustataloudessa toimivat yhdenvertaisesti sosiaaliturvan piiriin

Koronakriisi on näyttänyt itsensä työllistäjien, yksin yrittäjien, alustataloudessa työskentelevien ja free lancereiden haavoittuvan aseman ja puutteet heidän sosiaaliturvassaan. Näitä ryhmiä on koronakriisissä otettu sosiaaliturvan piiriin, mutta Kansalaistoimintaryhmä vaatii heidän tilanteensa pysyvää korjaamista.

Suomessa työssäkäyvien köyhyysriski on ollut EU-maiden pienin, mutta ongelma on olemassa Suomessakin. Työssäkäyvien köyhyyden taustalla on muun muassa epäsäännöllisiä ja epävarmoja työsuhteita, kuten pätkä- ja vuokra työsuhteita ja itsensä työllistämistä.

Järjestöt ovat usein lähes ainoita tukijoita – niiden resurssit on turvattava

Koronakriisin keskellä monet julkiset ja myös järjestöjen fyysiset palvelut menivät kiinni. Tämä jätti ihmisiä aika lailla tyhjänpäälle. Kansalaistoimintaryhmä haluaa nostaa ihmisten tukemisessa ja auttamisessa esiin järjestöjen suuren roolin ja niiden resurssien turvaamisen tärkeyden.

Esimerkiksi työttömäksi jääminen on kriisi ja aiheuttaa useimmille valtavasti stressiä, mutta julkisista palveluista ei välttämättä saa tähän puoleen mitään apua. Tarjolla on ollut ilmoittautuminen verkkopalvelussa työttömäksi työnhakijaksi.

”Olin yhtäkkiä täysin yksin, yksinäinen ja eristetty”

Kansalaistoimintaryhmässä mukana oleva EAPN:Finin hallituksen jäsen Anne Tyni kirjasi työttömien yhdistyksessä vapaaehtoisena toimivan Karin tarinan:

”Olen naimaton, yksin kerrostaloasunnossa asuva mies eikä minulla ole lähisukulaisia kaupungissa.  Tein pitkän uran jääkiekon parissa muun muassa tuomarina, kunnes jouduin heikentyneen terveyteni vuoksi työttömäksi. Jossain vaiheessa kuulin paikallisesta työttömien yhdistyksestä ja liityin sen jäseneksi.

Muunlaista työtä hakiessani pitkäaikaistyöttömänä olin aktiivisesti vapaaehtoistyössä yhdistyksessä, kunnes jäin työkyvyttömyyseläkkeelle. Sain jäädä eläkeläisjäseneksi ja aloinkin järjestää erilaista viikoittaista  ohjelmaa – tietokilpailuja, keskustelutilaisuuksia – kerhohuoneessa, jossa jäsenet voivat lukea päivän lehdet, lainata kirjoja, katsoa tv:tä, käyttää tietokoneita ja saavat niiden käyttöön tarvittaessa neuvontaa. Vuosia olen istunut tuvassa viisi tuntia päivässä ja kaikki sosiaaliset kontaktini ovat muodostuneet toiminnan ympärille.

Maaliskuun alussa yhdistyksen toimintakeskus suljettiin Covid-19:n vuoksi. Olin yhtäkkiä täysin yksin, yksinäinen ja eristetty riskiryhmäläisenä kotiini.

Olin tottunut syömään yhdistyksen ruokalassa terveellisesti ja edullisesti. Nyt ostin kotiin epäterveellisiä ja kalliita eineksiä, sillä en osaa kokata. Ravintoloiden take a way -ruokiin minulla ei ollut varaa.

Olin tottunut maksamaan laskuni yhdistyksen tietokoneella ja katsomaan sähköpostini. Minulla ei ole omaa konetta enkä sitä osaa käyttääkään kuin sähköpostien lukemiseen ja laskujen maksuun. Koska muutkin julkiset laitokset, kuten kirjastot, olivat kiinni, minun piti maksaa kaikki laskut pankissa, mikä tuli todella kalliiksi. Sähköpostinkaan välityksellä en saanut enää yhteyttä kavereihin.

Yhtäkkiä minulta oli pudonnut kaikki pohja pois elämästä, olin yksinäistäkin yksinäisempi eristettynä kotiini enkä saanut edes syödä kunnollisesti! En voinut auttaa muita enkä tullut itse autetuksi! Puhelin oli ainoa kontaktiväline, mutta sekin tuli liian kalliiksi. Se oli hirveää aikaa jota kesti lähes viisi kuukautta.

Yhdistys avasi ovensa elokuun alussa. Toiminta on supistettua, mutta minulla on taas toistaiseksi sosiaalinen verkosto ympärilläni ja saan monipuolista ruokaa syödäkseni. Toivottavasti kauan.”

Köyhyyden vastainen päivä näkyy somessa

EAPN-verkostot viestivät 17.10. sosiaalisessa mediassa ja kannanottoja toimitetaan myös EU-päättäjille. Sisältöjä löytyy niin facebookista, twitteristä kuin instagramista EAPN EU ja EAPN-Fin -tileiltä.

Hastageina käytetään muun muassa seuraavia: #Köyhyysvahti #PovertyWatch #EndPoverty

Asunnottomien yö virtuaalisena ja livenä

Suomessa YK:n köyhyyden vastaisena päivänä järjestetään perinteisesti Asunnottomuuden yön tapahtumia eri puolella Suomea. Tänä vuonna niistäkin moni on siirretty verkkoon, mutta paljon on myös ihan oikeita ihmisten kohtaamisia, joissa jaossa on lämmintä syötävää ja juotavaa, lämpimiä vaatteita, neuvontaa ja vertaistukea.

Virtuaalitapahtumat ovat nähtävillä eri toimijoiden toimipisteissä eli myös digittömät asunnottomuutta kokevat pääsevät seuraamaan ohjelmaa.

Asunnottomien yön teemana on Oma koti hurjan kallis. Esiin nostetaan asumis- ja velkaneuvontaa: annetaan käytännön apua ja neuvoja, miten toimia asunnottomuusuhan alla. Koronakriisin vuoksi moni ei selviä vuokranmaksuista ja asumiskustannuksista, koska esimerkiksi työpaikka tai oma yritys ovat menneet alta. Tilanne on monille uusi, eivätkä he tiedä, mistä lähteä hakemaan apua.  

Asunnottomien yön kannanotossa vaaditaan asumisneuvonnan järjestämistä kaikille sitä tarvitseville. Siinä korostetaan erityisryhmiin ja väliinputoajiin keskittyvien järjestöjen palveluiden turvaamista.

Sosiaalisessa mediassa Asunnottomien yöstä käytetään hastageja #asunnottomienyö ja #omakotihurjankallis. Paitsi tiedonvälittämiseen asiasta, meistä jokainen voi osallistua tapahtumaan ja osoittaa tukeaan asunnottomuutta kokeville sytyttämällä kynttilän, led-tuikun, parvekelyhdyn tai vaikkapa ulkotulen 17.10. kello 19. Tulet valaisemaan asunnottomien yötä!

Lue englanniksi Karin tarina ja tutustu työttömien yhdistyksiin

NGOs helping people experiencing poverty in Finland:
Case Organization of the Unemployed

Erja Saarinen