15.1.2019 Terveydenhuollon matkat Kelalta maakunnille -keskustelutilaisuus

Terveydenhuollon matkojen järjestämisvastuu ja rahoitus siirtyvät sote- ja maku-uudistuksessa Kelalta maakunnille. Työryhmä selvittää siirtoa koskevia kysymyksiä ja luonnostelee hallituksen esitystä uudeksi matkalaiksi. SOSTEn ja Vammaisfoorumin järjestämässä tilaisuudessa 15.1. kello 12.30 alkaen pääsee kuulemaan ja keskustelemaan uuden matkalain valmistelusta ja sen etenemisestä sekä siirron edellyttämistä muutoksista. Tilaisuus pidetään SOSTEssa osoitteessa Yliopistonkatu 5, 6. kerros.

Pienituloisille on tullut kohtuuttomia korotuksia

Asiakasmaksujen ja lääkekorvausten tavoin matkakorvausten omavastuuosuudet ovat nousseet asiakkailla huomattavasti. Vuodesta 2012 vuoteen 2018 yhdensuuntaisen matkan omavastuuosuus nousi 9,25 eurosta 25 euroon. Samanaikaisesti matkakatto lähes kaksinkertaistui: 157,25 eurosta 300 euroon.

Sairaalan poliklinikkakäynnin hinta on asiakasmaksu ja matkan omavastuuosuus huomioiden noussut vuoden 2015 jälkeen 42 prosenttia: noin 64 eurosta 91 euroon. Korotus on kohtuuton pienituloiselle ja paljon sairastavalle, SOSTEn erityisasiantuntija Anne Perälahti sanoo.  Hän on jäsenenä terveydenhuollon matkojen siirtoa maakuntiin selvittävässä työryhmässä.

Matkakorvausten tehtävänä on turvata vakuutettujen oikeudet saada hoitoa tai tutkimusta asuinpaikasta riippumatta korvaamalla osa matkakustannuksista. Omavastuuosuuksien korotukset sekä matkoissa että palveluissa ovat Perälahden mukaan johtaneet siihen, että osa jättää käyttämättä tarpeenmukaisia palveluja.

Tilaisuus on avoin kaikille järjestötoimijoille, joiden toiminnan kohderyhmiä muutos koskettaa. Siihen pitää ilmoittautua 14.1. mennessä.

Tilaisuudessa esitettäviä kysymyksiä voi lähettää ennakkoon Anne Perälahdelle.

Lue lisää ja ilmoittaudu