Suomi toimii EU:n puheenjohtajana 1.7. alkaen ja tästä syystä Suomessa järjestetään myös useita kansalaisjärjestöjen tapaamisia ja seminaareja. Ohjelmassa on ainakin Eurooppa-tasolla toimivia sosiaalialan järjestöjä yhteen kokoavan Social Platformin seminaari Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin täytäntöönpanosta 16.–17. syyskuuta sekä Fingon järjestämä Beyond Growth -seminaari kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin mittaamisesta 28.–29. lokakuuta. Myös Euroopan köyhyyden vastainen verkosto EAPN kokoontuu Suomessa pariin otteeseen.
Suomen yhtenä puheenjohtajuuden teemana on hyvinvointitalous. Järjestöt haluavat toisaalta tukea Suomea hyvinvointitalouden näkökulman edistämisessä ja vaikuttaa siihen, että eriarvoisuuden ja köyhyyden vähentäminen ja kestävän kehityksen edistäminen saisivat vahvemman painoarvon unionin toiminnassa.
PeP-koordinaattoritapaaminen 6.–7.5.
EAPN järjestää yhdessä EU-komission kanssa vuosittain eurooppalaisen köyhyyttä kokeneiden tapaamisen. Sitä valmistellaan Helsingissä toukokuun alussa, kun kaupunkiin saapuu kansallisella tasolla tapaamista valmistelevia koordinaattoreita lähes 30 Euroopan maasta.
Tapaamisessa keskustellaan tämän vuoden tapahtuman järjestelyistä ja teemoista. Yhtenä ehdotuksena on, että PeP-tapahtuman aiheena olisi syksyllä valittavan uuden EU-komission kauden poliittiset prioriteetit, ja se, mitä mieltä köyhyyttä kokevat ihmiset ympäri Eurooppaa ovat niistä.
Suomen verkosto EAPN-Fin ja Kuka kuuntelee köyhää -verkosto ovat esittämässä tulevan eduskunnan köyhyysryhmälle ja seuraavalle hallitukselle, että Suomessa järjestettäisiin pyöreän pöydän keskustelu köyhyyttä kokeneiden kanssa ennen eurooppalaista tapaamista. EAPN on myös kutsunut Suomen EU:n puheenjohtajana mukaan marraskuussa järjestettävään tapaamiseen.
EAPN:n yleiskokous ja seminaari 14.–16.9.
EAPN on kokoontumassa Helsingissä syyskuussa myös laajemmin. Kalliolan setlementtitalolla pidettäviin kokouksiin saapuu sata osallistujaa eri Euroopan maista ja verkoston Brysselin toimistolta. Kokouksissa käsitellään muun muassa EU:n tulevaisuutta ja sosiaalipolitiikkaa, verkoston vahvistamista ja strategiaa.
Kokousten päätteeksi järjestetään maanantaina 16. syyskuuta avoin seminaari keskustakirjasto Oodissa. Seminaari käsittelee EU:n sosiaalista suuntaa ja köyhyyden vähentämistä, köyhyyttä vastaan toimivien kansalaisjärjestöjen toimintaa ja köyhyyttä kokeneiden osallisuutta. Seminaarin ohjelma valmistuu kesän aikana.
EAPN vaikuttaa ennen ja jälkeen eurovaaleja
EAPN kampanjoi parhaillaan eurovaaleissa. Ehdokkaita pyydetään allekirjoittamaan kampanjan teesit. Kampanjan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.eupovertyfree.eu
EU-maiden johtajat ovat keskustelemassa Euroopan tulevaisuudesta ja Eurooppa-neuvoston strategisista tavoitteista vuosina 2019–2024 Romanian Sibiussa 9. toukokuuta. EAPN tuo sitä ennen esille näkemyksiään mm. Future of Europe -asiakirjastaan.
Euroopan ja sen sosiaalisen ulottuvuuden tulevaisuus on keskeisellä sijalla myös vaalien jälkeisessä vaikuttamisessa tulevan EU-komission prioriteetteihin ja EU:n seuraavaan päästrategiaan. Näitä aiheita käsitellään sekä komission Annual Convention of Inclusive Growth -seminaarissa 20. toukokuuta Brysselissä, jonne EAPN ja useiden jäsenverkostojen edustajat ovat osallistumassa. Aihe on teemana myös EAPN-verkoston seminaarissa kesäkuun puolivälissä Brysselissä.
Suomen EU-puheenjohtajuuskauden sivutapahtumista saa lisätietoja toukokuussa aukeavilta puheenjohtajuuskauden sivuilta sekä EAPN-Finin sivuilta.
Jiri Sironen
EAPN-Finin puheenjohtaja
EAPN:n Executive Commiteen jäsen
Kuvateksti: EAPN:n Executive Committee kokoontui käsittelemään EU:n supervuoden asioita Espanjan Pamplonaan 4.–5. huhtikuuta