Tiedote 8.5.: Äänestä köyhyyden vähentämiseen sitoutunutta ehdokasta!

Jo neljännes eurooppalaisista eli 124,5 miljoonaa ihmistä on köyhiä. Määrä on kasvanut, vaikka EU:n tavoitteena on ollut vähentää köyhyyttä. Euroopan köyhyyden vastainen verkosto EAPN pyytää eurovaaliehdokkaita sitoutumaan toimintaan köyhyyttä, syrjäytymistä ja eriarvoisuutta vastaan. Suomessa köyhyyden vastaisen verkoston vaalimanifestin on allekirjoittanut viidesosa ehdokkaista.

Eurovaaleissa äänestämällä kansalainen voi vaikuttaa siihen, mihin suuntaan Eurooppa kehittyy. EU ohjaa kansallisesta lainsäädännöstä noin 80 prosenttia, joten sillä on merkitystä, ketkä EU:ssa ovat tekemässä päätöksiä.

Euroopan köyhyyden vastainen verkosto EAPN, European Anti-Poverty Network, kansallisine verkostoineen on pyytänyt eurovaaliehdokkaita sitoutumaan toimintaan entistä sosiaalisemman Euroopan puolesta. Verkosto kerää ehdokkaiden allekirjoituksia vaalimanifestilleen, jossa vaaditaan muun muassa EU-tason strategiaa köyhyyttä, syrjäytymistä ja syrjintää vastaan, demokratian ja kansalaisosallistumisen vahvistamista sekä köyhyyttä kokeneiden ihmisten kuulemista Euroopan parlamentissa.

Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto EAPN-Fin on yksi EAPN:n 29 kansallisesta verkostosta. Suomessa vaalimanifestin allekirjoittaneita ehdokkaita on nyt eniten Vasemmistoliitosta ja Vihreistä, mutta myös lähes kaikista muista puolueista. Manifesti ja siihen sitoutuneiden ehdokkaiden nimet löytyvät EAPN-Finin verkkosivuilta.

Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta EAPN ja sen kansalliset verkostot muistuttavat ihmisiä siitä, että Euroopan suunta riippuu ehdokkaista, joita kansalaiset äänestävät parlamenttiin. EAPN:n kansalliset verkostot järjestävät tapahtumia ympäri Eurooppaa. EAPN-Fin järjestää yhteistyökumppaniensa kanssa Eurooppa-päivänä seminaarin Köyhyyden vähentäminen Euroopassa.

Huolimatta EU:n Eurooppa 2020 -strategian tavoitteesta vähentää köyhyyttä 20 miljoonalla vuoteen 2020 mennessä, köyhyys on strategiakauden aikana vain kasvanut. Vuosina 2010–2012 köyhyysriskin alla elävien määrä kasvoi kuudella miljoonalla jo 124,5 miljoonaan, eli neljäsosaan Euroopan kansalaisista. ”Nyt on tärkeämpää kuin koskaan valita parlamenttiin ehdokkaita, jotka pyrkivät muuttamaan tämän kehityksen”, korostaa EAPN Finin varapuheenjohtaja Jiri Sironen.

Lisätietoja:
puheenjohtaja Tiina Saarela, EAPN-Fin, p. 050 344 8573, [email protected]
varapuheenjohtaja Jiri Sironen, EAPN-Fin p. 040 450 9077, [email protected]

EAPN-Fin on Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto, johon kuuluu 34 jäsenyhteisöä, joista suurin osa on valtakunnallisia sosiaali- ja terveysalan järjestöjä. Toiminnassa on keskeistä köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista toimintaa harjoittavien tukeminen ja yhteistyön edistäminen, sekä suomalaisen ja Euroopan Unionin välisen sosiaalipoliittisen keskustelun edistäminen.