Keskusteluja ja julkaisuja Euroopan tulevaisuudesta

Kahteen keskusteluun Euroopan tulevaisuudesta ehtii vielä ilmoittautua. Toinen on Helsingissä 1.4. ja jälkimmäinen Jyväskylässä 2.4. Etenkin sosiaalisen Euroopan tulevaisuuteen johdattavat EAPN-Finin ja SOSTEn julkaisu Inhimillisempi Eurooppa ja Kalevi Sorsa -säätiön tuore julkaisu Sosiaalinen Eurooppa.

Vuosi 2019 on Suomessa EU:n supervuosi: Niin eduskuntavaalit 14.4. kuin EU-vaalit 26.5. vaikuttavat Suomen EU-politiikkaan tulevaisuudessa. Lisäksi Suomi toimii EU:n puheenjohtajana heinäkuusta joulukuuhun. Kansalaiskeskustelut järjestävä Euroopan komission Suomen edustusto korostaa, että on tärkeää keskustella siitä, mitä haluamme yhteiseltä unionilta.

Helsingin tilaisuus on maanantaina 1.4. kello 16.00–17.30 Antell Arkadian Isossa salissa osoitteessa Arkadiankatu 23. Keskustelemassa ovat Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen, kansanedustaja Elina Lepomäki, kansanedustaja Anders Adlercreutz, Ajatuspaja Libreran johtaja Mikko Kiesiläinen ja pääministerin erityisavustaja Eeva Kärkkäinen. Tilaisuuteen voi ilmoittautua 27.3. mennessä tästä.

Jyväskylän tilaisuus on tiistaina 2.4. klo 10.00–11.30 Jyväskylän yliopistolla. Aiheesta keskustelevat Jyrki Katainen ja europarlamentaarikot Heidi Hautala (Vihr./Greens) ja Nils Torvalds (rkp./ ALDE). Tilaisuuteen voi ilmoittautua 28.3. mennessä tästä.

Sosiaalisessa mediassa keskusteluun voi osallistua tunnuksilla: #EUdialogues #EUvaalit2019.

Tuoreissa julkaisuissa korostetaan EU:n vähimmäislainsäädännön merkitystä

EAPN-Fin ja SOSTE julkaisivat ennen joulua Inhimillisempi Eurooppa -artikkelikokoelman Euroopan tulevaisuudesta. Yksi kirjoittajista on THL:n tutkimuspäällikkö Maria Vaalavuo, joka näkee Euroopan sosiaalisen ulottuvuuden vahvistamisen tärkeänä. Hänen mukaan myös suomalaiset hyötyisivät EU-maiden yhteisistä vähimmäisstandardeista. Vaalavuo kirjoitti asiasta myös Helsingin Sanomien Vieraskynässä EU:n pitäisi vahvistaa sosiaalista ulottuvuuttaan 11.3.2019.

Kalevi Sorsa -säätiön on julkaissut SAK:n kansainvälisten asioiden päällikön Pekka Ristelän julkaisun Sosiaalinen Eurooppa: vähimmäisnormeja vai politiikkaohjausta? Myös Ristelä näkee, että EU:n työmarkkina- ja sosiaalipolitiikkaa on syytä kehittää vähimmäislainsäädännön avulla.

Inhimillisempi Eurooppa -julkaisussa EAPN-Finin puheenjohtaja Jiri Sironen avaa eurooppalaista ohjausjaksoa. Sen osana on vastikään julkaistu komission laatima Suomen maaraportti. SOSTEn erityisasiantuntija Anna Järvinen esittelee maaraporttia kirjoituksessaan Komissio arvioi maaraportissaan Suomen tilan myönteiseksi.

Inhimillisempi Eurooppa -julkaisu on saatavilla myös englanniksi.

Lue lisää

Inhimillisempi Eurooppa – Puheenvuoroja Euroopan unionin sosiaalisen ulottuvuuden kehittämiseksi, SOSTE ja EAPN-Fin 2019 pdf

Future of Europe – Reforming the policies of the European Union, SOSTE, EAPN-Fin & Europe Information, Ministry for Foreign Affairs f Finland 2019 pdf

Pekka Ristelä: Sosiaalinen Eurooppa: vähimmäisnormeja vai politiikkaohjausta? Kalevi Sorsa -säätiö 2019