Köyhyys on vähentynyt vain vähän, vaikka Suomi on sitoutunut sekä EU:n että YK:n tavoitteisiin vähentää köyhyyttä. EAPN-Finin toista kertaa tekemä Suomen Köyhyysvahti kokoaa tuoreimpia köyhyyttä koskevia tilastotietoja ja trendejä sekä sisältää verkoston näkemykset köyhyyden vähentämiseksi.
Köyhyys lisääntyi Suomessa huomattavasti 1990-luvun suuren laman aikana ja sitä seuranneena nousukautena ja jäi sen jälkeen korkealle tasolle. 2010-luvulla köyhyys on vähentynyt vain vähän.
Ongelmana perusturvaetuuksien leikkaukset ja jäädytykset
Pienituloisten toimeentuloa ovat viime vuosina vaikeuttaneet perusturvaetuuksien leikkaukset ja jäädytykset. Ajanjaksolla 2012–2015 sosiaalietuuksiin tehdyt muutokset olivat pienituloisia suosivia. Sen sijaan vuoden 2015 jälkeen tehdyt muutokset ovat heikentäneet pienituloisten asemaa.
Perusturvaetuuksien ostovoima on jäänyt jälkeen yleisestä kustannusten kehityksestä. Se heikentyy myös tulevina vuosina, jos tehtyjä leikkauksia ei kompensoida ja etuuksiin vaikuttavien indeksien jäädyttämistä peruta.
Perusturvaetuuksien varassa elävien ryhmien toimeentuloa on vaikeuttanut myös etuustulojen verotuksen kiristäminen. Leikkaukset ovat osuneet etenkin työttömiin, lapsiperheisiin ja opiskelijoihin.)
Suomi sitoutui vuonna 2010 vähentämään köyhyys- tai syrjäytymisriskissä elävien ihmisten määrää 150 000:lla vuoteen 2020 mennessä osana EU:n Eurooppa 2020 strategiaa. Nyt näyttää selvältä, ettei tavoite toteudu. Lisäksi Suomi on sitoutunut puolittamaan köyhyyden vuoteen 2030 mennessä osana YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden ja Agenda2030-toimintaohjelman kansallista toimeenpanoa. Jotta tässä onnistuttaisiin EU:n 2020-strategian tavoitetta paremmin, on toimiin ryhdyttävä tehokkaasti.
Köyhyysvahti on saatavilla myös englanniksi: Poverty Watch Finland Report 2018