Suomen Köyhyyden vastaisen verkoston EAPN-Finin ja Kuka kuuntelee köyhää? -verkoston käynnistämä valtakunnallinen kampanja Köyhyysviikko marraskuun alussa aktivoi keskustelua köyhyydestä. Viikon aikana järjestettiin valtakunnallisia tapahtumia, joita oli mahdollista seurata paikalla tai etänä. Kampanjamateriaaleja jaettiin sosiaalisen median kanavalla ja kannanotoissa tuotiin esiin sosiaaliturvaan tehtyjen leikkausten vaikutuksia köyhyyttä kokeneiden ja pienituloisten elämään.
Kampanjaviikon tavoitteena oli nostaa esiin köyhyyden aikaansaamia vaikutuksia yhteiskunnassa, lisätä tietoisuutta köyhyydestä sekä kannustaa ihmisiä toimimaan köyhyyden vähentämiseksi. Kampanjamateriaalit olivat vapaasti käytössä ja ladattavissa EAPN-Finin verkkosivuilla.
Sosiaaliturvaa leikataan – Miten ihminen voi?
Nyt nähdyt sosiaaliturvaleikkausten vaikutukset ovat vasta jäävuoren huippu, todettiin 6.11.2024 järjestetyssä Köyhyyttä kokeneet ja kansanedustajat tapahtumassa Kansalaisinfossa Helsingissä 6.11.2024. Teemana oli: Sosiaaliturvaa leikataan – Miten ihminen voi? Tilaisuudessa julkaistiin SOSTE ry:n, Talentian ja Kirkkohallituksen tekemä kysely, joka kertoo, että sote-järjestöjen toimintaan osallistuvilla ihmisillä toimeentulon heikentyminen näkyy selvästi. Kyselyn tulokset ja muut materiaalit ovat luettavissa verkkosivuilla.
Kansalaisinfo oli täynnä kuulijoita ja linjoilla oli lähes 300 osallistujaa.
Köyhyystyötä on tärkeää jatkaa
Suomen Köyhyyden vastainen verkosto EAPN-Fin piti 30-vuotisjuhlan ja miniseminaarin 8.11.2024 Helsingissä. Samalla julkaistiin verkoston kokoama Suomen Köyhyysvahti 2024, joka on kuvaus tämänhetkisestä köyhyystilanteesta maassamme.
Tervehdyksen tilaisuuteen ja katsauksen Suomen ja Euroopan köyhyystilanteeseen esitti europarlamentaarikko, köyhyystutkija Maria Ohisalo. Puheissa ja dokumenteissa nousi vahvasti esille yhteinen näkemys siitä, että köyhyystilanne Suomessa ja Euroopassa on erittäin huolestuttava jopa häpeällinen. Tilaisuuden puheet ja muut materiaalit ovat katsottavissa verkkosivuilla.
Köyhyys ja eriarvoistuminen on yhteinen huoli
Etappi ry:n Tsänssi -hanke järjesti keskustelutilaisuuden 7.11.2024 Helsingissä. Tilaisuudessa käsiteltiin arkipäivän köyhyyskokemuksia ja jaettiin vinkkejä mm. ruoka-apupaikoista ja neuvottiin käytännön kysymyksissä. Tilaisuuden osallistuneet kertoivat avoimesti kokemuksistaan ja sosiaalinen tuki koettiin tärkeänä. Yksinäisyys oli yksi keskeisiä puheenaiheita.
Köyhyysviikon somemateriaaleja jaettiin Facebookissa, Instagramissa, LinkedInissä ja X:ssä. Googlehaun pohjalta kampanjaan osallistui Facebookissa kymmeniä järjestöjä, seurakuntia, eri yhteisöjä ja yksittäisiä kansalaisia. Löydettyihin Köyhyysviikko 2024 päivityksiin oli tykkäyksiä yhteensä yli 1300 ja jakoja 160. Kolmella julkaistulla videolla oli katselukertoja yli 500.
Instagram julkaisut keräsivät runsaasti uutta yleisöä. Katselukertoja julkaisuille kertyi lähes 7500 ja tilejä tavoitettiin yhteensä lähes 4300. Tykkäyksiä julkaisuille koostui 1285 ja jakoja 113. Instagramissa julkaisuilla tavoitetuista tileistä valtaosa oli ”ei seuraajia”, joten Köyhyysviikko tavoitti runsaasti omien verkostojen ulkopuolisia toimijoita. Kaksi kansanedustajaa osallistui omalla tilillään kampanjaan. Kampanjan aikana @3kverkosto tili sai lisää noin 100 seuraajaa. Kampanjassa käytettiin hästägiä #Köyhyysviikko2024, mutta osa postauksista merkittiin tunnuksilla ”köyhyysviikko”, ”kukakuunteleeköyhää” tai @3kverkosto.
LinkedInissä oli yhteensä toistakymmentä blogia, kannanottoa tai mielipidettä mm. tiedeyhteisöltä, seurakuntien edustajilta ja ruoka-aputoimijoilta.
Blogeja ja medianäkyvyyttä
Paikallislehdissä oli jonkin verran kannanottoja ja blogikirjoituksia paikallisilta poliitikoilta sekä kansalaisjärjestöjen edustajilta. Itä-Suomessa ilmestyvä sanomalehti Karjalainen oli ottanut Köyhyysviikon ohjelmaansa ja kysyi lukijoilta, koetko rahapulaa tai köyhyyttä arjessasi.
Tampereen yliopiston PERLA – Lapsuuden, nuoruuden ja perheen tutkimuskeskus osallistui köyhyysviikkoon julkaisemalla Arki2-hankkeessa kerättyjä perheiden köyhyyskokemuksia. Vasemmistofoorumi julkaisi viikon aikana köyhyystutkija Eeva-Maria Grekulan Kokemuksia nykyajan köyhyydestä -raportista poimittuja köyhyyskokemuksia. Heikki Hiilamo antoi kampanjalle lainauksen, jota käytettiin paljon.
Suomen Köyhyyden vastaisen verkoston EAPN-Finin kansalaistoimintaryhmä ja Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto kiittävät lämpimästi kaikkia teitä toimijoita, jotka osallistuitte Köyhyysviikkoon 2024!
Teksti: Leena Valkonen ja Linnéa Partanen