Köyhyyttä kokeneet ja kansanedustajat kohtasivat 6.11.2024 Helsingissä Kansalaisinfossa. Tilaisuuden teemana oli Sosiaaliturvaa leikataan – Miten ihminen voi? Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Suomen köyhyyden vastainen verkosto EAPN-Fin, Ihmisoikeusliitto, Kirkkohallitus, Kuka kuuntelee köyhää –verkosto, Suomen sosiaali- ja terveys SOSTE ry ja Työttömien Keskusjärjestö ry nyt kuudetta kertaa.
Viime vuosina erityisesti pienituloisten ihmisten toimeentuloa on koetellut elinkustannusten nopea nousu. Lisäksi sosiaaliturvaan on tänä vuonna tehty mittavia leikkauksia ja lisää on tulossa. Laskelmat sosiaaliturvaleikkausten yhteisvaikutuksista ovat osoittaneet, että leikkaukset lisäävät köyhyyttä ja kasautuvat samoille ihmisille.
Tilaisuudessa julkaistiin SOSTE ry:n, Talentian ja Kirkkohallituksen tekemä kysely, joka kertoo, että sote-järjestöjen toimintaan osallistuvilla ihmisillä toimeentulon heikentyminen näkyy selvästi. Esimerkiksi diakoniatyöntekijöistä 85 prosenttia ilmaisee, että ihmiset toimeentulo on heikentynyt paljon tai melko paljon.
Kyselyn tuloksia esitteli erityisasiantuntija Anna Järvinen SOSTE ry:stä. Yksi huomioista oli, että toimeentulon heikkenemisen ’suuri aalto’ on vasta edessäpäin, kun kaikki leikkaukset alkavat vaikuttaa. Näin koki paikallisyhdistys.
– Pahoin pelkään, että selkeämmin tilanne tulee näkymään muutaman vuoden ajan. Siten kävi edellisten lamakausien jälkeen. Hetken ihmiset pärjäävät säästöillä ja pinnistelevät. Hankalimmat vaiheet ovat edessä, oli kyselyyn osallistuneen diakoniatyöntekijän kommentti.
– Hallituksen leikkauksilla on monitahoiset ja pitkävaikutteiset negatiiviset vaikutukset, joista tullaan maksamaan vielä kovaa hintaa tulevina vuosina, oli toinen diakoniatyöntekijän kommentti.
Kyselyn analyysi ja tulokset ovat luettavissa SOSTEn blogista.
Sosiaaliturvamuutosten yhteisvaikutusten arvioinnista muistot
Sosiaali- ja terveysministeriön kotisivuilla julkaistuissa sosiaaliturvamuutosten yhteisvaikutusten muistioissa on arvioitu hallituksen vuosille 2024 ja 2025 toteuttamien tai valmistelussa olevien toimeentuloturvan sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen muutosten yhteisvaikutuksia.
Yhteisvaikutusten arvioinnin tuloksia tilaisuudessa esitteli erityisasiantuntija Hannele Tanhua sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Arviointiin liittyvistä havainnoista työikäisiin, lapsiin ja nuoriin, ikääntyneeseen väestöön ja vammaisiin henkilöihin voi lukea täältä. Samoin materiaalissa on linkit arviointiraportteihin,
Kelan arviot sosiaaliturvamuutoksista
Sosiaaliturvamuutosten seurantatuloksia Kelan suunnalta esitteli ryhmäpäällikkö Signe Jauhiainen.
Havaintoina oli, että Kelan työttömyystukien saajien ja maksettujen etuuksien määrä on pysynyt viime vuosina tasaisena. Työttömyystukia on saanut ollut noin 180 000–190 000 henkilöä kuukaudessa. ja työttömyystukia on maksettu noin 140–175 miljoonaa euroa kuukaudessa.
Asumistuen saajien määrä vähentynyt viime vuodesta. Perustoimeentulotuen saajien määrä on puolestaan ollut viime vuotta suurempi. Lisätietoja esitysdioista.
Katso keskustelu kansanedustajien ja köyhyyttä kokeneiden välillä tallenteelta
Keskustelutilaisuutta Kansalaisinfossa emännöi eduskunnan köyhyysverkoston puheenjohtaja Bella Forsgrén, joka osallistui myös paneelikeskusteluun. Lisäksi paneeliin osallistuivat kansanedustajat Kim Berg (sd.) Laura Meriluoto (vas.), Mira Nieminen (ps.), Markku Siponen (kesk.) sekä Ville Väyrynen (kok.).
Köyhyyttä kokeneet komeusasiantuntijat olivat Ihmisoikeusliiton Riittävä toimeentulo -vaikuttajaryhmästä Satu-Maria, Marianna Heinonen sekä Ee Eisen. Työttömien Keskusjärjestöstä tilaisuuteen osallistuivat kokemusasiantuntijat Tanja ja Pasi.
Kokemusasiantuntijoiden viestit päättäjille olivat mm. yhteiskunnan eriarvoistuminen, ollaan menossa entistä enemmän kohti luokkayhteiskuntaa. Koetaan, että viranomaisilta on tullut paljon sanktioita ja väliinputoajaihminen tehdään matalaksi ja vieläkin matalammaksi. Kohtelu on koettu jopa nöyryyttäväksi.
Asumistuen leikkaukset ja muutto halvempiin asuntoihin koetaan haastavana. Mistä löytää ruuhka-alueilta halpoja asuntoja? Voiko taantuvilta paikkakunnilta löytyä töitä?
Köyhyyttä kokeneet tunnistavat alentavan puhetavan heitä kohtaan. Se mitä tarvittaisiin, on uskon luominen, että köyhätkin tekee parhaansa. Köyhät eivät halua olla köyhiä.
Tilaisuuden juontajana toimi toimittaja Tiina Merikanto.
Tilaisuuden tallenne on katsottavissa täältä.
Teksti: Leena Valkonen