Suomen köyhyyden vastaisen verkoston EAPN-Finin kokoama Köyhyysvahti 2024 nostaa esille kysymyksen, johtuuko köyhyys Suomessa rakenteista vai käytännöistä.
Köyhyysvahti 2024 koostamiseen on osallistunut 14 verkostoon kuuluvaa yhdistystä tai toimijaa. Se on koottu European Anti-Poverty Networkin toimeksiannon mukaan uudella tavalla. Raportti käsittelee Suomen köyhyystilannetta systeemisestä ja struktuurisesta näkökulmasta.
Millainen on suomalainen vähimmäistoimeentulotukijärjestelmä? Millainen on palvelujärjestelmä? Onko siinä sellaisia aukkoja ja rakenteellisia ongelmia, jotka tuottavat köyhyyttä? Miten asiaa voisi mahdollisesti korjata? ovat ydinkysymyksiä.
Suomi elää kiristyneessä taloustilanteessa
Raportin tarkoituksena on lisätä päättäjien, asiantuntijoiden ja muiden aihealueesta kiinnostuneiden tietoa köyhien ihmisten elämästä. Suomi elää Euroopan monien muiden maiden tavoin kiristyneessä taloustilanteessa, mistä syystä myös sosiaaliturvan ja sosiaalietuuksien ehtoihin ja määriin kohdistuu monen tasoisia leikkauksia.
– Nämä vaikuttavat monen Suomessa asuvan ihmisen arkeen ja talouteen. Ehkä tästä syystä raportilla on juuri tänä vuonna erityistä painoarvoa, vaikka emme aivan tarkkaan raportin kirjoitusvaiheessa pystyneet arvioimaan kaikkien leikkausten vaikutuksia ihmisten arkeen, raportin koordinoija, pääsihteeri Larissa Franz-Koivisto Suomen Caritas ry:stä sanoo.
31-sivuinen raportti kattaa aihepiirit: lapsiperheköyhyys, työttömien köyhyys, eläkkeensaajien tuloerot ja eläkkeen muodostuminen, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden ihmisten köyhyys, maahan muuttaneiden köyhyys sekä köyhyys altistaa päihteiden käytölle ja terveysongelmille.
Lisäksi käsitellään eri näkökulmia pienituloisuuteen, ruoka-apuun, rahapelipelaamisen aiheuttamiin taloudellisin haittoihin, mahdollisuuksia osallisuuteen sekä digitalisaatiota, joka ei ole kaikkien ulottuvilla.
Tietoa on koottu myös läheis- ja omaishoidon tilanteista, naisten köyhyydestä, vankien tilanteesta sekä asunnottomuudesta.
Raportin lopussa on Eapn-Finin suositukset köyhyyden vähentämiseksi ja torjumiseksi.
EAPN-Fin suositukset köyhyyden vähentämiseksi
- Köyhien ihmisten perusoikeudet tulee turvata, köyhyys ja huono-osaisuus ei saa lisääntyä.
- Suomalaisessa yhteiskunnassa lapsiperheköyhyyden tulee vähentyä, ei lisääntyä.
- Sosiaaliturvan kokonaisuudistus tulee toteuttaa niin, että vaikutukset arvioidaan monialaisesti.
- Sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuutta tulee parantaa ja sairastamisen kustannuksia alentaa.
- Suomessa asuvien tiedon saanti on kaikkien velvollisuus, digituen saatavuutta tulee parantaa ja etuuksien alikäyttöä vähentää.
- Sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaedellytykset tulee turvata, etenkin vapaaehtoistoiminnan, vertaistuen ja matalan kynnyksen toimipaikkojen toiminnot.
- Köyhyyttä kokeneiden osallisuutta yhteiskunnassa tulee vahvistaa.
Raportti on luettavissa kokonaisuudessaan: Köyhyysvahti – Suomen köyhyysraportti 2024.
Teksti: Leena Valkonen