Miten kirjoittaa kunnioittavasti köyhyydestä?

EAPN-Fin on julkaissut Kunnioittavasti köyhyydestä -oppaan köyhyydestä kirjoittamiseen. Se tuo köyhyyttä kokeneiden ihmisten näkökulman köyhyyden käsittelyyn. Oppaan pohjana on kriteeristö, jota Kunnioittavasti köyhyydestä -raati käyttää köyhyysaiheisten juttujen ja ohjelmien arvioinnissa.

Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustus jaetaan toimittajille, jotka ovat tehneet kunnioittavasti ja taloudellisia ja sosiaalisia syitä analysoiden juttuja köyhyydestä ja köyhyyttä kokeneiden elämästä. Tunnustuksen saajan päättää köyhyyttä kokeneista ihmisistä koostuva raati. Nyt julkaistu opas perustuu kriteeristöön, jota raati käyttää tunnustuksensaajaehdokkaiden arvioinnissa.

Opas perustuu köyhyyttä kokeneiden ihmisten ja toimittajien yhdessä työpajassa työstämiin ajatuksiin. Sen järjesti EAPN-Fin vuonna 2016. Se jakoi Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen toimittajille ensimmäistä kertaa syksyllä 2016. Vuoden 2017 tunnustuksen saajasta päättänyt raati on kehittänyt aktiivisesti opastekstiä.

Oppaan pohjana on käytetty Itävallan EAPN-verkoston opasta Schreiben und Berichten über Armut. Se on ilmestynyt englanniksi nimellä Guidelines for Respectful Reporting on Poverty.

Itävalta oli ensimmäinen maa, jossa journalisteille jaettiin Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustus vuonna 2010. Nyt se jaetaan Itävallan ja Suomen lisäksi vuosittain Islannissa, Kroatiassa ja Unkarissa. Tunnustuksen jakamista suunnitellaan myös muun muassa Makedoniassa, Romaniassa, Serbiassa ja Slovakiassa.

Opas pyrkii purkamaan virheellisiä ennakkoluuloja köyhyydestä ja edistämään kunnioittavaa ja analyyttista köyhyyden käsittelyä. Oppaassa kiinnitetään huomiota muun muassa kieleen, jolla köyhyydestä ja köyhyyttä kokeneista ihmisistä kerrotaan, jotta tietoisesti valittaisiin neutraaleja ja ihmisiä leimaamattomia käsitteitä.

Opas on toimittajien lisäksi hyödyllinen esimerkiksi asiantuntijoille ja poliitikoille, jotka käsittelevät köyhyyttä päätösten valmistelussa ja päätöksenteossa.

Oppaan on toimittanut EAPN-Finin sihteeri Erja Saarinen. Sen kuvat ovat ottaneet valokuvaajat Veikko Somerpuro ja Jukka-Pekka Flander.

Tutustu oppaaseen

Kunnioittavasti köyhyydestä – opas köyhyydestä kirjoittamiseen