21.10. Köyhyyttä kokeneet ja kansanedustajat samassa pöydässä

Millaista on olla köyhä, pienituloinen, työtön? Tätä todellisuutta jaetaan päättäjille ja yhdessä etsitään ongelmiin myös ratkaisuja kansallisessa köyhyyttä kokeneiden kuulemistapahtumassa. Se järjestetään 21.10.2020 klo 9 – 12. kirkkohallituksen auditoriossa (Eteläranta 8, Helsinki). Tilaisuuteen on mahdollista osallistua sekä paikan päällä että etäyhteydellä.

Tilaisuus on kaksiosainen. Ensimmäisessä osassa kansanedustajat osallistuvat teemallisiin pienryhmiin, jossa köyhyyttä kokenut kertoo elämäntarinansa kautta köyhyydestä. Yhdessä pienryhmä kehittää ratkaisuehdotuksen tarinassa esiin nousseeseen yhteiskunnalliseen epäkohtaan. Yleisölle avoin osuus alkaa kahvilla klo 9.50, jonka jälkeen ryhmät esittelevät köyhyysongelman sekä kehittämänsä ratkaisuehdotuksen ja käydään keskustelua aiheesta.

Aikataulu

klo 8.30 aamukahvi pienryhmiin osallistuville

klo 9-10 ryhmätyöskentelyä

Klo 10-12 Yleisölle avoin tilaisuus, jossa esitellään ryhmätyöskentelyn tulokset ja käydään keskustelua. Kahvia tarjolla 9.50 alkaen.

ILMOITTAUDU TÄSTÄ LINKISTÄ (sekä paikalla- että etäosallistujat): https://www.lyyti.fi/reg/samassa_poydassa

Tilaisuuden järjestävät Suomen köyhyyden vastainen verkosto EAPN-Fin, Kuka kuuntelee köyhää -verkosto sekä Työttömien Keskusjärjestö ry.

Köyhyyttä kokeneiden näkemykset tärkeitä sosiaaliturvan uudistamisessa

Köyhyyttä kokeneiden ja päättäjien tämänmuotoinen tapaaminen järjestettiin ensimmäistä kertaa viime syksynä. Yksitoista kansanedustajaa tai heidän avustajaansa otti haasteen vastaan ja tuli keskustelemaan köyhyydestä ja syrjäytymisestä köyhyyttä kokeneiden ihmisten tarinoiden pohjalta. Tilaisuudessa kävi selväksi, että tällaisia tapaamisia tarvitaan muun muassa sosiaaliturvan uudistamistyössä.

Palvelu- ja etuusjärjestelmä on köyhyyttä kokeneiden mukaan erittäin monimutkainen ja pirstaleinen. Kansanedustajat eivät välttämättä tunne kovin hyvin kansalaisten arkea sen keskellä.