Ihmisoikeusliiton vetoomus perusturvan tason nostamiseksi luovutettiin hallitusneuvottelijoille

Ihmisoikeusliitto luovutti vetoomuksen perusturvan tason nostamiseksi hallitusohjelmaa valmisteleville puolueille 20.5. Säätytalolla. Yhteensä 7 410 ihmisen allekirjoittamassa vetoomuksessa vaaditaan, että perusturvan tason nostaminen kirjataan hallitusohjelmaan. EAPN-Fin oli mukana tukemassa Ihmisoikeusliiton vetoomusta.

Suomessa elää perusturvaetuuksien varassa noin puoli miljoonaa ihmistä. Etuudet ovat niin alhaisia, ettei perusturvan varassa elävä ihminen selviä arjen välttämättömistä kuluista. Tämä kävi ilmi muun muassa THL:n Perusturvan riittävyyden arviointiraportissa 2015–2019.

Ihmisoikeusliiton vaikuttamistyön päällikkö Heli Markkula toteaa, että vastuunpakoilu saa nyt riittää. ”Suomen on vihdoin otettava köyhyydessä elävien ihmisten oikeudet tosissaan ja nostettava perusturvan tasoa. Kyse ei ole vain poliittisesta arvovalinnasta vaan ihmisoikeuksien toteutumisesta.”

“Perusturvaetuuksiin on tehtävä korotuksia kiireellisesti, eikä se voi jäädä odottamaan sosiaaliturvan kokonaisuudistusta.”

Ihmisoikeusliitto vaatii, että tuleva hallitus nostaa perusturvan tasoa kattamaan välttämättömät elinkustannukset. Lisäksi kaikki perusturvaetuudet on sidottava indeksiin, eli niihin on jatkossa tehtävä vuosittaiset korotukset.

“Tapaamisten perusteella näyttäisi löytyvän laajempaa ymmärrystä perusturvan tason nostamisen tärkeydelle”, Markkula sanoo.

Perustuslaissa säädetään oikeus välttämättömään toimeentuloon jokaiselle, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellytyksiä. Myös kansainväliset ihmisoikeussopimukset velvoittavat Suomea turvaamaan riittävän toimeentulon kaikille.

Suomelle moitteita kahdella edellisellä hallituskaudella

Suomi on saanut kahdella viimeisimmällä hallituskaudella moitteita ja suosituksia kansainvälisiltä ihmisoikeussopimuksia valvovilta tahoilta perusturvan liian alhaisesta tasosta. Useat perusturvaetuudet jäävät Euroopan sosiaalisen peruskirjan edellyttämän tason alapuolelle.

Ihmisoikeusliiton lisäksi vetoomusta oli luovuttamassa Reijo Pipinen Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisen verkoston EAPN-Finin kansalaistoimintaryhmästä.

Vetoomuksen ottivat vastaan SDP:n puheenjohtaja, eduskunnan puhemies Antti Rinne, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sekä vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo.

Lue lisää

Vetoomus: Riittävä toimeentulo on ihmisoikeus – Perusturvan tasoa on nostettava

Heli Markkulan blogiteksti: Huomioiko tuleva hallitus köyhimpien ihmisten oikeudet? Riittävä toimeentulo on myös ihmisoikeuskysymys (18.4.2019)