Suomen köyhyyden vastainen verkosto EAPN-Fin yleiskokouksessa 8.11.2024 nimettiin uusi puheenjohtaja. Tehtävään tarttuu Vailla vakinaista asuntoa VVA:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola. Nykyinen puheenjohtaja professori emerita Leena Eräsaari jatkaa verkostossa hallituksen jäsenenä sekä Euroopan EAPN:n ExCon jäsenenä.
Sanna Tiivola on työskennellyt runsaat 20 vuotta VVA ry:ssä. Hän kertoo kokevansa tärkeänä työn, jonka keskiössä on heikoimmassa asemassa olevien ihmisten asioiden edistäminen.
– Arvovalintani on, että ihmisillä, joilla ei ole samoja mahdollisuuksia edistää elämäänsä, saisivat mahdollisuudet. Että kaikilla olisi mahdollisuus kehittyä ja elää hyvää elämää. Kärsin siitä, jos tasa-arvo ei toteudu. Katson tässä ajassa erittäin tärkeäksi EAPN-Finin köyhyyden vastaisen toiminnan. Haluan puhua köyhyydestä asiana, en halua, että ihmisistä käytetään sanaa köyhä.
EAPN-Finin hallituksessa jatkavat Marjatta Kaurala, RETS Rikoksettoman elämän tukisäätiö, Sari Näre, Hyvinvointivaltion vaalijat ry, Auli Ojala, Eurooppanaiset ry, Petteri Peltomaa, Turun Seudun TST ry, Jenni-Emilia Ronkainen, Sininauhaliitto ry, Aino Sarkia, Pelastakaa Lapset ry, Mari Tuomainen, Kirkkopalvelut ry sekä Leena Valkonen, Työttömien Keskusjärjestö ry.
EAPN-Finin sääntöihin tehtiin muutos, jonka mukaan Kuka kuuntelee köyhää? -verkostolle on EAPN-Finin hallituksessa pysyvä paikka. Verkoston edustajaksi EAPN-Finin hallitukseen nimettiin Linnéa Partanen. SOSTE ry:stä hallitukseen nimettiin lakimies Patrik Metsätähti.
Uudelle kaksivuotiskaudelle hallitukseen valittiin Larissa Franz-Koivisto Suomen Caritas ry;stä. Hän on myös Euroopan EAPN:n sosiaalipoliittisen työryhmän EUISGin jäsen.
EAPN-Finin varapuheenjohtajana jatkaa Katja Rantala Tatsi ry:n edustajana.
Uusi strategia vuosille 2024–2026
EAPN-Finin yleiskokous vahvisti verkostolle uuden strategian vuosille 2024–2026. Strategian painopisteet köyhyyden torjunnassa ovat seuraavat:
- Köyhyys ei saa lisääntyä vaan sen tulisi Suomen tekemän sitoumuksen mukaan vähentyä!
- Verkosto vaatii perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista. Europan sosiaalisten oikeuksien komitea on antanut Suomelle moitteita jo useita kertoja perusturvan riittämättömästä tasosta.
- Sosiaali- ja terveyspalvelut tulee järjestää siten, että otetaan huomioon erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevat ryhmät. Kustannukset eivät saa olla hoidon ja hoivan este. Hoitotakuun tulee toteutua. Kiinnitetään huomiota palvelujärjestelmään, ettei se itsessään tuota lisää köyhyyttä tai syrjäytyneisyyttä.
- Digitalisaatiosta huolimatta jokaisella tulee olla mahdollisuus henkilökohtaiseen asiointiin julkisissa palveluissa, jotka kuuluvat kansalaisten perusoikeuksiin.
- Syrjintää ja rasismia on vähennettävä kaikin tavoin. Kehitetään tapoja vahvistaa köyhyyttä kokevien osallisuutta ja äänen kuulumista yhteiskunnassa.
- Lisätään yhteistyötä köyhyyden ja syrjäytymisen vähentämiseksi ja kannustetaan järjestöjä aktiivisuuteen. Hankitaan lisää jäseniä verkostoon, aktivoidaan yhteistyötä ja kehitetään uusia vaikuttamisen tapoja.
Tutustu EAPN-Finin strategiaan 2024–2026 | Toimintasuunnitelmaan vuodelle 2025
Toimintasuunnitelma vuodelle 2025 hyväksyttiin. Suunnitelman mukaan EAPN-Fin seuraa yhteiskuntapolitiikan vaikutuksia köyhyyteen ja perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiseen Suomessa. Se pitää esillä köyhyyden vähentämisen tärkeyttä ja esittää ratkaisuja sen vähentämiseksi.