Kuva: Leena Valkonen

Tervehdyspuheenvuoro EAPN-Fin 30-vuotisjuhlassa 8.11.2024

Hyvä Suomen köyhyyden vastainen verkosto EAPN-Fin, hyvät juhlavieraat,

Alkuun lämpimät onnittelut 30-vuotisjuhlastanne. 

Panoksenne köyhyyden torjumiseksi ja köyhyyttä kokevien ja syrjäytettyjen ihmisten aseman parantamiseksi Suomessa on korvaamatonta. Kiitos siitä. Haluan myös kiittää kutsusta ja mahdollisuudesta päästä tuomaan tervehdykseni tärkeänä juhlapäivänänne. Se on suuri kunnia. 

Köyhyyden vastainen työ on ollut minulle itsellenikin tärkeää pitkään. Tutkimustaustani kautta olen halunnut ymmärtää perusteellisemmin ja syvällisemmin niitä rakenteita, ympäristöä ja asenteita, jotka ajavat ihmisiä köyhyyteen ja pitävät heidät siellä. Poliitikkona taas pyrin löytämään järjestelmällisiä ratkaisuja köyhyyden poistamiseksi. Nyt uudessa roolissani europarlamentaarikkona.

Olen huolestuneena seurannut kehitystä Suomessa nykyisen hallituksen aikana, mikä monin keinoin rapauttaa sitä hyvinvointivaltion pohjaa, johon olemme kaikki voineet taustastamme riippumatta luottaa. 

Esimerkiksi häätöjen määrät ovat kasvaneet valtavasti etenkin suuremmissa kaupungeissa. Vuoden takaiseen verrattuna kasvua on 15 prosenttia. Samalla myös asunnottomien määrä on jo nyt kasvanut. Lisäksi hallitus ajaa alas kohtuuhintaisen asuntotuotannon ja leikkaa asumistuista ja asumisneuvonnasta. 

Toisaalta monien hallituksen sosiaaliturvaan kohdistamien leikkausten todelliset vaikutukset nähdään vasta tulevina vuosina. Itse ajattelen, että niin taloudellisesti kuin inhimillisesti on selvää, että hallituksen tulisi perua nämä täysin epäinhimilliset sosiaaliturvan leikkaukset ja kohtuuhintaisten asuntojen tuotantoa olisi jatkettava. Se on ollut keskeinen osa asunto ensin -periaatetta, jonka avulla on Suomessa asunnottomuutta onnistuttu vähentämään.

Hyvät juhlavieraat,

Tilanne on vielä häpeällisempi, jos katsomme asiaa koko Euroopan tasolla. Vuonna 2023 94,6 miljoonaa ihmistä EU-alueella oli köyhyys- ja syrjäytymisvaarassa. Tämä tarkoittaa yli viidesosaa EU-väestöstä. 

Yli viidesosa kotitalouksista, joissa asuu huollettavia lapsia oli köyhyys- tai syrjäytymisvaarassa vuonna 2023. 

Lähes 1,3 miljoonaa ihmistä nukkuu ulkona tai ilman pysyvää asuntoa EU-alueella. 400 000 lasta on kodittomia. IMF:n mukaan lapsiköyhyys on kasvanut lähes 20 prosenttia vuodesta 2020 EU-alueella.

On ilmiselvää, että konkreettisia, päättäväisiä toimia tarvitaan nopeasti myös EU-tasolla. Siksi toivotankin erityisen tervetulleeksi EU:n ensimmäisen köyhyyden vastaisen strategian. 

EU ei ole aiemmin käsitellyt kokonaisvaltaisesti köyhyyttä. Etenkin köyhyyden monimutkaiset ja monimuotoiset juurisyyt ovat jääneet monin paikoin ymmärtämättä tai niihin ei ole osattu tarttua. Köyhyyden vastaisen strategian avulla meillä on mahdollisuus nostaa kunnianhimon tasoa ja asettaa politiikalle selkeä tavoite: poistaa köyhyys. Ensimmäisen askeleen tulee olla köyhyyden puolittaminen kaikissa jäsenmaissa vuoteen 2030 mennessä.

Strategian laadinnassa on tärkeää, että otamme mukaan kaikki toimijat, erityisesti kansalaisjärjestöt ja köyhyyttä kokevat ihmiset itse. 

Meidän on myös varmistettava poikkileikkaavuus muiden politiikan sektoreiden kanssa, köyhyyttä ei voi poistaa vain sosiaalipoliittisiin toimin, vaan ratkaisut vaativat laajempaa yhteiskunnallista sitoutumista. 

Strategiassa on pystyttävä ottamaan aitoja, konkreettisia askeleita köyhyyden poistamiseksi, kuten EU:n laajuisen minimitoimeentulon määrittely. Meidän täytyy puuttua köyhyyden juurisyihin kuten tuloeroihin ja energiaköyhyyteen, varmistaa kaikkien pääsy peruspalveluiden piiriin ja laadukkaaseen koulutukseen. Varmistaa, että jokaisella on koti. 

Toivon, että myös te osallistutte aktiivisesti tämän strategian laadintaan, vaikutatte ja annatte syötteitä meille poliitikoille. Emme voi onnistua ilman yhteistyötä.

Hyvät juhlavieraat, 

Presidentti Sauli Niinistö teki Euroopan komissiolle raportin EU:n turvallisuudesta, varautumisesta ja kriisinkestävyydestä. Hän nosti raportin keskiöön suomalaisittain tutun ajatuksen kokonaisturvallisuuden näkökulmasta, eli siitä, että turvallisuus ei synny vain esimerkiksi puolustusvoimien tai poliisin toiminnasta vaan turvallisuus muodostuu yhteiskunnan kaikkien eri sektorien yhteistyössä. Tämä on mielestäni tähän hetkeen varsin hyvä muistutus.

Hyvinvointivaltio on tärkeä pohja turvallisuuden tunteelle ja kokemukselle. Luottamus siihen omaan yhteisöön, jossa eletään ja jonka koetaan olevan puolustamisen ja suojelemisen arvoinen. 

Köyhyyden poistaminen on yksi tapa lisätä turvallisuutta ja vakautta koko yhteiskuntaan. Jos jotakin, niin tässä maailman ajassa tarvitsemme ennen kaikkea luottamusta, yhtenäisyyttä ja tulevaisuususkoa. 

Köyhyyden poistaminen on parasta turvallisuuspolitiikkaa! Pätee niin meillä kuin muuallakin maailmassa.

Kiitos vielä kerran kutsusta ja onnittelut juhlapäivänä!

Europarlamentaarikko Maria Ohisalo

Lue lisää: EAPN-Fin 30-vuotisjuhla