Euroopan köyhyyden vastaisen verkoston EAPN:n voimahahmo Fintan Farrell on kuollut

Kuva: Erja Saarinen

Fintan Farrell Helsingissä kesällä 2018, kun vähimmäistoimeentulon puolesta ympäri Eurooppaa kampanjoivan European Minimum Income Networkin linja-autokiertue saapui Suomeen.

Irlantilainen aktivisti Fintan Farrell oli mukana perustamassa Euroopan köyhyyden vastaista verkostoa 1990-luvulla ja toimi myöhemmin sen puheenjohtajana ja johtajana. Suuresti arvostettu köyhyyden vastaisen työn voimahahmo kuoli jouluaattona Irlannissa.

Riitta Särkelä oli EAPN:n varapuheenjohtaja samaan aikaan, kun Farrell oli puheenjohtaja. Ensi- ja turvakotien liiton toiminnanjohtajana työskentelevä Särkelä kirjoitti Fintan Farrellin muistokirjoituksen:

Riitta Särkelä In everlasting memory of Fintan Farrell 2023

Fintan Farrell oli intohimoinen sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ajaja. Hän halusi puuttua rakenteelliseen eriarvoisuuteen, joka vie ihmisiltä mahdollisuuden arvokkaaseen elämään ja ihmisoikeuksien toteutumiseen ja työntää joitain väestöryhmiä yhteiskunnan marginaaliin.

Farrell uskoi, että muutosta saadaan aikaan yhteistyöllä, erityisesti yhdessä tekemällä niiden ihmisten ja ryhmien kanssa, joita epäoikeudenmukaisuus eniten koskee. Hän työskenteli aluksi yhdessä Irlannin paikasta toiseen kiertävien ihmisten yhteisön kanssa ja myöhemmin eri puolilla maailmaa syrjäytettyjen yhteisöjen kanssa. Näistä yhteyksistä hän tuli mukaan rakentamaan Euroopan köyhyyden vastaista verkostoa 1990-luvulla. Verkosto perustettiin 1990, Suomen verkosto 1994.

Farrell oli hyvin sitoutunut verkoston toimintaan niin Euroopassa kuin Irlannissa. Hän oli kaksi kautta EAPN:n puheenjohtaja. Vuonna 2001 hän muutti Brysseliin, missä hän työskenteli monissa verkoston tehtävissä, muun muassa yli kymmenen vuotta sen johtajana.

Farrell luopui tehtävistään Euroopan verkostossa 2019, mutta säilytti läheisen suhteen verkostoon ja siinä toimiviin ihmisiin, ystäviinsä. Vielä marraskuussa 2022 hän oli puheenjohtajana eurooppalaisessa köyhyyttä kokeneiden tapaamisessa Brysselissä.

Euroopan ja Irlannin köyhyyden vastaiset verkostot julkaisivat Fintan Farrellista muistokirjoituksen.

Erja Saarinen