Horisontti-ohjelma palkittiin Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksella

Horisontti-ohjelma palkittiin Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksella

Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto EAPN-Fin jakoi tänä vuonna ensimmäistä kertaa Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen journalisteille. Parhaana työtä palkittiin Horisontti-ohjelman radiokeskustelu Pitääkö ruokahävikki yllä leipäjonoja. Ohjelman ovat toimittaneet Kirkon tiedotuskeskuksen toimittajat Anna Patronen ja Ville Talola. Horisontti on viikoittainen keskusteluohjelma, joka lähetetään YLE Radio 1:ssä.

_mg_1124_mg_1129

”Leipäjonot on aihe, jota on syytä pitää esillä. On tärkeää peilata yhteiskunnan ja jo vähän rapautuneen hyvinvointivaltion tilaa ja heijastuksia leipäjonojen kautta. Edustan Kuka Kuuntelee Köyhää? -verkostoa ja minua ilahdutti palkittavassa ohjelmassa, että siinä oli asianosaisille eli kokemusasiantuntijoille annettu puheoikeus eli heitä oli haastateltu. Myös muut haastateltavat oli valittu monipuolisesti”, raati perustelee.

_mg_1095_mg_1041

Kunniamaininnat jaettiin kahdelle journalistiselle työlle. Ensimmäisen kunniamaininnan saivat toimittajat Anu Silfverberg ja Reetta Nousiainen. Maininnan sai Long Play -mediapalvelussa julkaistu juttu Ilmaista työtä tarjolla. Raati kiitti työtä faktapohjaisuudesta ja laadukkaasta, tutkivasta journalismista.

”Kirjoittajat tuovat esiin yhteiskunnassamme köyhyyttä ylläpitävän, rakenteisiin pesiytyneen ongelman, joka tulisi tuoda suuren kansan tietoisuuteen, jotta asiaan saataisiin muutos. Yksilöiden kokemukset kertovat laajemmasta ihmisten hyväksikäytöstä, orjatyöstä, jolla on hallituksen siunaus.”

_mg_1171_mg_1160

Toinen kunniamaininta luovutettiin Kotiliesi-aikakauslehden jutulle Vähällä rahalla, toimittajina Riitta Lehtimäki ja Pauliina Susi. Jutun valokuvasivat Sampo Korhonen, Anton Reenpää ja Jyrki Johannes Tervo.

”Jutussa kuvattiin useampia erilaisia yksilötarinoita: eri tilanteissa, mutta samassa loukussa olevia. Juttu oli kokonaisuutena selkeä ja toi kaikista parhaiten esiin, mitä köyhän elämä on realistisesti. Ei ole varaa lääkkeisiin, joutuu pärjäämään maidolla ja puurohiutaleilla”, raadin perusteluissa kerrotaan.

_mg_1180_mg_1186

Tunnustus jaetaan vuosittain

Raatilaisia kiinnosti tämänvuotisissa journalistisissa töissä erityisesti näkökulmien monipuolisuus ja tavallisten köyhien tarinat. Tunnustuksissa on haluttu nostaa esiin erilaisten medioiden mahdollisuuksia tavoittaa eri kohderyhmiä. YLEn valtakunnallinen radiokanava, riippumaton Long Play -mediapalvelu ja Otavamedian perinteinen Kotiliesi-lehti puhuttelevat erilaisia kuuntelijoita ja lukijoita.

_mg_1221

Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksella halutaan tukea ja tuoda esille laadukasta journalismia köyhyydestä tekeviä toimittajia ja toimituksia. Samalla halutaan antaa köyhyyttä kokeneille ihmisille mahdollisuus kertoa mielipiteensä siitä, miten media kuvaa heidän todellisuuttaan. Tunnustus on tarkoitus jakaa vuosittain.

Kilpailuun ilmoitettiin kaikkiaan 26 journalistista työtä. Tunnustuksen saajat valitsi kokemusasiantuntijoiden raati, joka koostui omakohtaisesti köyhyyttä kokeneista ihmisistä.

EAPN Itävallan verkosto, Die Armutskonferenz, on palkinnut vuodesta 2010 journalisteja, jotka kirjoittavat kunnioittavasti köyhyydestä ja köyhyyttä kokeneiden elämästä analysoiden sosiaalisia ja taloudellisia syitä. Itävallan verkosto haluaa levittää palkintoa muihinkin maihin, joissa toimii EAPN:n jäsenverkostoja. Suomen lisäksi mukana ovat Unkarin, Kroatian, Islannin ja Saksan verkostot. Ensi vuonna kilpailu laajenee edelleen uusiin maihin.

Lisätietoa tunnustuksesta löytyy verkkosivuilta.

Lisätietoa: erityisasiantuntija, EAPN-Fin hallituksen sihteeri Anna Järvinen, p. 050 586 5677, [email protected]

Seuraa Twitter-keskustelua: #kunnioittavasti #köyhyys @EAPN_Fin

_mg_1198_mg_1054

Kuvat: Jukka-Pekka Flander