Luminen lapsipatsas valaistun joulukuusen edessä.

Järjestöjen joulukeräyksillä helpotetaan lapsiperheiden ahdinkoa

Monien perheiden vanhemmat joutuivat koronan vuoksi lomautetuksi tai työttömäksi, ja korona-ajan jatkeeksi hintojen nousu ajaa monia perheitä entistä syvempään ahdinkoon. Lapsiperheköyhyys on jo lisääntynyt elinkustannusten nousun vuoksi – ja kustannusten nousu näyttää jatkuvan.

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö on arvioinut, että köyhyydessä elää noin 130 000 lasta, noin 30 000 enemmän kuin ennen hintojen nousua. Suomeen on myös tullut vaikeassa tilanteessa eläviä ukrainalaisperheitä.

Lapset kantavat huolta toimeentulosta

Lastensuojelun Keskusliitto on kerännyt  joulukalenteriinsa lasten joulutoiveita: useampi lapsi toivoi jotain yhdessä tekemistä perheen kesken, hyvää ruokaa ja rauhallista tunnelmaa. Näitä on vaikeampi toteuttaa, jos taloushuolet painavat vanhempia ja koko perhettä.

Pelastakaa Lapset ry:n Lapsen ääni 2022 -kyselyn mukaan pienituloisten perheiden lapsista 47 prosenttia on huolissaan perheen toimeentulosta. Kyselyyn vastasi 1 130 lasta ja nuorta eri puolilta Suomea.

Pienituloisissa perheissä elävistä vastaajista 71 prosenttia ei voi lomailla perheen kanssa, koska siihen ei ole varaa. Harrastuksen oli joutunut lopettamaan 23 prosenttia. ”Rahaa ei ole muuhun kuin ruokaan ja joskus ei edes siihenkään”, sanoo yksi vastaaja.

Monipuolista tukea joulukeräyksillä

Järjestöt keräävät perinteisillä joulukeräyksillä apua lapsille ja nuorille.

Pelastakaa Lapset ry:n joulukeräyksellä autetaan syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria kotimaassa. Lapset tarvitsevat tukea esimerkiksi opintoihin ja harrastuksiin. Perheille jaetaan keräysvaroilla myös ruokakortteja.

Suomen Punainen Risti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto keräävät yhteistyössä Ylen kanssa Hyvä joulumieli -keräyksellä rahaa ruokalahjakortteihin vähävaraisille perheille.

Ensi- ja turvakotien liitolle lahjoittamalla tukee muun muassa chat-palvelua väkivaltaa kokeneille. Liitto antaa myös ruoka-apua ja joululahjoja lapsille.

Lapsiperheitä voi auttaa myös Hope ry:n kautta: Lahjoituksilla tuetaan lasten ja nuorten harrastamista ja vapaa-ajan elämyksiä sekä vähävaraisten perheiden joulunviettoa välittämällä lapsille joululahjoja 20 paikkakunnalla.

SOS-Lapsikylän joulukeräyksellä hankitaan varoja Apuu-chatin toimintaan Se on tarkoitettu 7–15-vuotiaille lapsille, jotka kokevat olonsa turvattomaksi tai uhatuksi ja tarvitsevat apua. Chat on auki joka päivä klo 9–22. Lapsille voi antaa apua myös tukemalla useamman järjestön ylläpitämää Sekasin-chattia. Molemmissa chat-palveluissa näkyy selvästi lasten avun tarpeen kasvaminen.

Apua myös sotaa paenneille perheille

Syyskuussa 2022 arvioitiin, että Suomessa asuu noin 12 000 ukrainalaislasta. Sodan keskeltä tulleille lapsille on tärkeää turvata mahdollisimman tavallinen ja hyvä arki.

Pelastakaa Lasten joulukeräysvaroilla autetaan myös sotaa paenneita ukrainalaisperheitä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto taas on tuonut yhdessä K-ryhmän kanssa myyntiin Ukraina-rusetin, jonka myyntituotoilla autetaan Suomeen saapuneita ukrainalaisia.

Suomen Punainen Risti jakaa joulun alla ruokalahjakortteja vastaanottopalvelujen piirissä oleville lapsiperheille ja maahan yksin saapuneille lapsille ja nuorille. Apua saavat myös paperittomat perheet. Ruokalahjakortit täydentävät muuta kotimaan lapsiperheille joulun aikaan annettavaa apua.

Erja Saarinen

Lue lisää

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla: lapsiperheköyhyys datana

Yle: Hintojen nousu lisännyt lapsiperheiden ahdinkoa: Arviolta 130 000 lasta elää nyt köyhyydessä