Kansainvälinen köyhyyttä kokevien tapaaminen kokosi yli 100 osallistujaa Madridiin

Sietämättömiksi kohonneet elinkustannukset olivat teemana kansainvälisessä köyhyyttä kokevien tapaamisessa Madridissa 14.-15.11.2023. Paikalla oli yli sata edustajaa 26 maasta. Kunkin maan delegaatioon osallistui kolme henkilöä.

Tapaamista kutsutaan eurooppalaiseksi PeP-tapaamiseksi. Lyhenne tulee sanoista people experiencing poverty.

Avajaistilaisuudessa puhunut äärimmäistä köyhyyttä ja ihmisoikeuksia seuraava YK:n erityisraportoija Olivier de Schutter painotti, että valtioiden tulisi huomioida köyhät ja köyhyyttä kokevat köyhyyden vastaisessa työssä entistä laajemmin, lisätä heidän mahdollisuuksiaan osallistua ja tulla kuulluksi ja ottaa heitä mukaan päätöksentekoon.

Hän nosti esiin uuden huolen työssä käyvien köyhyydestä. On matalaa palkkaa, pätkätöitä ja nollatuntisopimuksia. Tulot eivät riitä elämiseen. Pitkäaikaistyöttömyys on syvä ongelma, joka kaipaa ratkaisuja. Minimitulon rooli on yhteinen aihe, josta tulisi keskustella, de Schutter ehdotti.

Avajaisissa puheenvuoron käyttivät myös Belgian eläke- ja sosiaalinen osallisuusministeri Karine Lalieux, tapahtuman pitopaikan ”La Caixa” -säätiön apulaispääjohtaja ja tapahtuman isäntä Marc Simón sekä Espanjan köyhyyden vastaisen verkoston EAPN Spainin ja Euroopan EAPN:n puheenjohtaja Carlos Susías. Heidän ja muiden puhujien kommentteja voi lukea Euroopan EAPN:n tekemästä koosteesta:

Lue lisää: EAPN Europe: Around 100 people experiencing poverty from 26 European countries gathered in Madrid for the Annual European Meeting of People Experiencing Poverty

Yhteistä pohdintaa ja näkyvyyttä

Ensimmäisen päivän aikana eri maat työskentelivät tiiviisti työryhmissä pohtien ja hioen kärkiviestejä köyhyydestä poliittisille päättäjille. Tilaisuus oli osaltaan lähtölaukaus ensi vuoden kesäkuussa pidettäville europarlamenttivaaleille. Työskentelyllä koottiin ehdotuksia ja viestejä eteenpäin vietäväksi vaalivaikuttamiseen.

Yhteinen tekeminen koettiin tärkeänä, eikä kielitaito ollut este tulla kuulluksi tai ymmärretyksi. Englanti kakkoskielenä toimi riittävästi ja tulkkausta oli ranskan, saksan ja muillakin kielillä osallistujien omien taitojen mukaan. Päivä päättyi yhteiseen, rauhanomaiseen mielenilmaukseen ja kokoontumiseen viestien kera Madridin keskustassa sijaitsevalle aukiolle.

Kokouksen toisena päivänä pidettiin täysistunto, johon osallistui poliittisia päättäjiä Euroopan parlamentista. Keskustelua johti Euroopan EAPN:n johtaja Juliana Wahlgren. Europarlamentaarikoille esiteltiin työryhmissä esiin nousseita kysymyksiä ja ehdotuksia.

Aihepiireinä nostettiin esiin kunnollisten asuntojen ja välttämättömien palvelujen saatavuus, energiatehokkuus, vähimmäistulotakuu ja inflaation vaikutukset perushyödykkeisiin.

EAPN-Finistä tapaamiseen osallistuivat Kansalaistoimintaryhmän koordinaattorit Katja Rantala ja Kari Aro sekä puheenjohtaja Leena Valkonen.

EAPN-Finin PEP-koordinaattorit lähettivät tapaamiseen ennakkomateriaalina videon ja raportin, joissa käsitellään Suomen köyhyystilannetta. Raportissa keskeistä oli, että aiheista oli kuultu köyhyyttä kokeneita ihmisiä.

Lue EAPN-Finin Kansalaistoimintaryhmän raportti: Pep-report 2023 EAPN-Finland Madrid

Katso Kansalaistoimintaryhmän video Madrid EAPN-Fin 2023.mp4

Leena Valkonen