Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustus jaetaan 8. joulukuuta – ehdokkaita 26

Kuva: Erja Saarinen

Kuvassa vasemmalta: Anna-Stina Nykänen, Tii Judén, Juha Kaski, Anne Tyni, Elina Aaltonen ja Irja Remekselä.

Laadukkaasta köyhyyttä käsittelevästä journalismista annettava tunnustus toimittajille jaetaan 8. joulukuuta, jo kuudennen kerran. Ehdokkaita tunnustuksen saajaksi tuli 26, enimmäkseen sanoma- ja aikakauslehtiartikkeleita.

Tunnustuksen saajan päättää köyhyyttä kokeneista ihmisistä koostuva raati, joka on tänä vuonna 5-henkinen. Siihen kuuluvat Elina Aaltonen, Tii Judén, Juha Kaski, Irja Remekselä ja Anne Tyni. Raati arvioi parhaillaan ehdokkaita.

Kunnioittavasti köyhyydestä –palkitsemiskriteerien mukaan jutuissa pitää kuulua köyhyyttä kokevien ihmisten ääni. Raatilaiset kuitenkin pohtivat ensimmäisessä tapaamisessaan sitä, mitä köyhyyttä kokeneelle ihmiselle seuraa, jos hän lähtee julkisuuteen kertomaan kipeistä henkilökohtaisista asioista.

Onko niin, että hänen tarinastaan hyötyvät vain toimittajat ja isot mediayhtiöt. Raatilaisia kiinnostivat myös ylipäänsä toimittajan työn lähtökohdat ja Journalistin ohjeet sekä haastateltavan asema.

Näitä asioita kutsuttiin raadin kanssa pohtimaan Helsingin Sanomien kokenut toimittaja Anna-Stina Nykänen, joka tekee parhaillaan Tunne Suomi -juttusarjaa.

Lue Anna-Stina Nykäsen ajatuksia köyhyyttä koskevasta journalismista

Kunnioittavasti köyhyydestä -ehdokkaat 2021

Sanomalehdet ja niiden verkkojutut, tv-kanavien verkkojutut ym

Pasi Jaakkonen: Sairastuminen vei työkyvyn ja johti ”pakkohoitoon” – sen jälkeen Kirsillä, 45, ei ollut rahaa edes hammasharjaan. Ilta-Sanomat 7.12.2020, Kirjoitus on osa Köyhyys 2020 -kirjoitussarjaa

Tommi Kolehmainen: Työttömyys, sairastuminen, läheisen kuolema: Moni asia on johtanut Pia Lehtisen talousahdinkoon – miksi köyhää pidetään tyhmänä? MTV-uutiset 12.10.2021. Samana päivänä useampia juttuja köyhyydestä mm. MTV-livessä.

Esa Lilja, kuvat: Anna Kuokkanen: Aina kotona (oli korona tai ei). Helsingin Sanomat 8.10.2021.

Tommi Nieminen: On maamme köyhä, siksi jää. Helsingin Sanomat 17.4.2021.

Meri Suominen: Korona-aikana rahaongelmista on puhuttu luultavasti ennätyksellisen paljon ja saman soisi jatkuvan myös tulevaisuudessa. Satakunnan Kansa pääkirjoitus 8.8.2021

Meri Suominen: Ei yhtään ylimääräistä. Satakunnan Kansa 8.8.21.

Meri Suominen: Muka huonompi ihminen. Satakunnan Kansa 15.8.2021.

Liisa Tanninen: Korona ajoi lapsiperheen ahdinkoon: ”Mistä muusta voi tinkiä kuin ruoasta?” Savon Sanomat 30.11.2020

Liisa Tanninen: Ruokakasseille on kysyntää Savossa, eriarvoistuminen näkyy leipäjonossa. Savon Sanomat 16.10.2021

Ritva Setälä: Köyhyyden kuva. Turun Sanomat. 27.10.2021.

Riitta Alakoski: Kun vähällä on vain pärjättävä. Turun Sanomat  31.10.2021.

Saija Kauhanen. Köyhyys koskettaa taas. Karjalainen 18.9.2021. Usean artikkelin kokonaisuus köyhyydestä:
Joensuulainen Sanna-Mari Ronkainen, 44, ei enää häpeä köyhyyttään: ”Elämä on puun ja kuoren välissä, mutta luovuttaminen ei ole vaihtoehto”

Korona-aika on tuonut ruoka-avun tutuksi joensuulaiselle muusikkopariskunnalle Niina Kokolle, 39, ja Martti Orrelle, 45 – Lapsiperheiden köyhyys on kolminkertaistunut, ja yhä useamman lapsen on vaikea pysyä kaveriporukan mukana

Oona Laine, kuvat: Outi Neuvonen: Omilla avaimilla sisään. Helsingin Sanomat 31.10.2021.

Aikakauslehdet ym

Heidi Nummi, kuvat: Outi Kainiemi: Köyhyys on Suomessa syventynyt – silti moni pitää sitä ihmisen omana vikana. Maailman Kuvalehti 13.10.2021.

Tuija Siltamäki, kuvat: Touko Hujanen: Pitkä vuosi. Ylioppilaslehti 3.9.2021.

Taneli Kylätasku, kuvat: Sirpa Päivinen, kuvitus: Pauli Salmi: Vanhuspalvelujen rahoituksessa on miljardin vaje, josta ei puhuta – Yhteisvastuukeräys avasi keskustelun ikäihmisten asemasta. Kirkko ja kaupunki 21.4.2021.

Taneli Kylätasku: Suomessa perustulo kytketään työttömien kannustamiseen, muualla pienituloisten oikeuksiin ja valinnanvapauteen. Kirkko ja kaupunki 31.8.2021.

Katriina Lundelin: Köyhien auttajat – Sini Hursti jatkaa isovanhempiensa ja Heikki-isänsä jalanjäljillä. Seura 26.11.2020.

Katriina Lundelin: Heikki ja Sini Hursti pyörittävät sukuperintönä saatua avustusjärjestöä. Seura 23.12.2020.

Katja Raunio: Köyhän perheen lapsi. LongPlay 2021.

Päivi Storgård: Mikä hätänä? Kotiliesi 11/2021.

Sanna Kajander-Ruuth: Kaverin äiti antoi ruokaa nälkäiselle Kaarinalle, ja veli löysi roskiksesta itselleen kengät – perhe menetti kaiken ja kertoo nyt, miten kipeät jäljet 1990-luvun lama jätti. MeNaiset 10.8.2021.

Kolumnit

Asta Leppä: Iso joukko suomalaisia tekee työtä, jolla ei yksinkertaisesti tule toimeen. Yle-kolumni 3.6.2021.

Auli Viitala: Älkää tyrkyttäkö minulle häpeää. Yle-kolumni 16.11.2020

Radio-ohjelmasarja

Asta Leppä: Asta Leppä ja köyhä Suomi -radio-ohjelmasarja. Yle

Lisäksi ehdotettiin

Riika Kuuskoski: Ikäihmisten kirjoitukset ahdingostaan hätkähdyttävät – ”Joskus tekisi mieli ostaa lankoja tai kankaita, mutta rahat ei riitä”. Ilta-Sanomat 3.4.2021.

Linda Manner: Minun tyylini. Ikuinen taiteilijasielu. Trendi.

Anni Peltola: Rahahäpeän tulkki. Trendi.