Mitä köyhyyttä kokeneet odottavat EU:lta?

Brysselissä järjestettiin jo 18. kertaa köyhyyttä kokevien ja kokeneiden ihmisten, People experiencing Poverty, PeP, eurooppalainen tapaaminen 18.–19. marraskuuta. Siinä viestittiin uuden Euroopan parlamentin ja komission edustajille asioita, joita EU:n pitäisi köyhyyttä kokeneiden mielestä edistää ja ratkoa.

Tapaamisen tärkeimmät teemat olivat: mahdollisuus asumiseen, vähimmäistuloon, laadukkaisiin terveyspalveluihin ja kohtuullisiin työpaikkoihin ja työllistymismahdollisuudet kaikille ryhmille. Esillä oli myös köyhyyttä kokeneiden ihmisten mahdollisuus osallistua yhteisöjen ja yhteiskuntien elämään.

Suomen delegaatioon kuuluivat kansalaistoimintaryhmän jäsenet Jouko Vatanen ja Anne Tyni, Kuka Kuuntelee Köyhää-verkoston viestintävastaava Linnéa Partanen sekä PeP-koordinaattori Mikko Siltanen.

EAPN:n jäsenenä on eri Euroopan maista 32 verkostoa, jotka kokoavat yhteen köyhyyden vastaisia toimijoita. Yksi keskeisistä tehtävistä on lisätä köyhyyttä kokeneiden ihmisten osallistumista yhteiskunnassa.

Kattava strategia köyhyyden torjumiseksi

Tapaamisessa luxemburgilainen Euroopan parlamentin jäsen Nicolas Schmit korosti, että EU tarvitsee kattavan strategian köyhyyden torjumiseksi: “Euroopassa on edelleen yli 100 miljoonaa köyhää samaan aikaan kuin se on rikkaampi kuin koskaan. Talouden oikeudenmukaisuutta tarvitaan!”

Schmit korosti, että hyvää sosiaalipolitiikkaa eivät suunnittele toimistoissaan ne, jotka eivät ole kokeneet köyhyyttä. ”Meillä ei ole hyvää politiikkaa ilman jatkuvaa vuoropuhelua. Jos haluamme muutosta, meidän on ensin kuunneltava köyhyydessä eläviä ihmisiä.”

Toimiva yhteiskunta tarvitsee kaikkien potentiaalin

Suomen sosiaali- ja terveysministeri Aino Kaisa Pekosen valtiosihteeri Saila Ruuth totesi, että ”jos haluamme poliittista ja taloudellista vakautta, on keskityttävä ihmisiin ja huolehdittava ihmisistä.” Hän korosti, että kaikkien potentiaalia tarvitaan toimivaan yhteiskuntaan.

Kuvassa vasemmalla EAPN:n johtaja Leo Williams, hänen vieressään Euroopan parlamentin jäsen Nicolas Schmit ja seuraavan valtiosihteeri Saila Ruuth.

Euroopan parlamentin romanialainen jäsen Dragos Pislaru kertoi, köyhyyden torjunnan olevan hänelle ensisijainen tavoite ja toimeksianto. Hän painotti, että myös yksityisen sektorin tulisi keskittyä kaikkien hyvinvointiin: Sijoituksella on tuotto!

Suomi esillä laajasti

Suomi oli esillä kenties isommin kuin koskaan. Valtiosihteeri Ruuthin johdolla paikalle oli saapunut ministerin avustajia ja muutamia ministeriön virkamiehiä. PeP-delegaation tähtenä loisti lavalla ja kulisseissa nuori ja innokas köyhyyden sanansaattaja Linnéa Partanen.

PeP- istunnon avajaisissa lavalle kutsuttiin kolme kokemusasiantuntijaa Euroopan eri laidoilta. Heistä kukin kertoi oman raadollisen köyhyystarinansa. Linnéa Partanen oli yksi heistä.

Häntä myös haastateltiin Euro News-TV-kanavalle. Linnéan ehdotuksesta Suomi sai toisen päivän lopuksi esittää seminaariväelle isolta valkokankaalta lyhyen videon Suomen kansallisesta pilotti-PeP-tapahtumasta ennen perinteistä yhteistä “perhekuvaa” koko seminaariväestä.

Aiempien vuosien tapaan istahdimme tänäkin vuonna 10–12 hengen pyöreisiin pöytiin, joita oli upeassa ja isossa Brysselin Crown Plaza-hotellin seminaarisalissa noin 15 kappaletta. World café -menetelmällä (linkki) käytiin kristallikruunujen alla keskustelua eri teemoista, kuten asunnottomuudesta ja terveyspalveluista.

Brysselin PeP-tapaamisten yhteydessä järjestetään kaupungin kaduilla tapahtuma, ns. Visibility Action. Ohikulkijoille jaettiin postikortteja, joissa oli viestejä köyhyyttä kokeneilta ihmisiltä.

Monipuolista valmistelua

Tämän vuoden tapaamista valmisteltiin vuoden aikana eri tavoin eri tapahtumissa. EAPN-Finin Kansalaistoimintaryhmä kokoontui noin kerran kuussa. EAPN-Fin järjesti ensimmäistä kertaa seminaarin pääkaupunkiseudun ulkopuolella: Hiljainen köyhyys Turussa-seminaari huhtikuussa oli lähtölaukaus.

Toukokuun alussa Helsingissä Suomen verkosto isännöi Pep-toiminnan koordinaattoreita eri maista. Tapaamisessa valmisteltiin Brysselin tapaamista.

Juuri ennen Brysselin tapahtumaa 12. marraskuuta järjestettiin ensimmäistä kertaa Brysselin tapaamisen tyylinen kansanedustajien ja köyhyyttä kokevien kohtaaminen. Ns. kansallinen pilotti-PeP.

Lokakuussa Kansalaistoimintaryhmästä Reijo Pipinen ja Mikko Siltanen tutustuivat Tukholmassa Ruotsin kansalliseen PeP- valmisteluun. He osallistuivat pohjoismaiseen PeP-tapaamiseen yhdessä isäntämaa Ruotsin sekä Tanskan, Norjan ja Islannin kanssa. Yhteisten keskustelujen lisäksi valmisteltiin Brysselin tapaamista varten esittelyvihkonen, jota jaettiin Brysselissä maaesittelypisteillä.

Suomen Brysselin delegaatioon kuului graafisen alan ammattilainen, kamerataiteilija Jouko Vatanen. Hän kuvasi ja haastatteli kokemusasiantuntijoita lähes 300 minuuttia.

Mikko Siltanen
Kuvat: Jouko Vatanen

Lisätietoa
Uutinen Brysselin Pep-tapaamisesta EAPN Euroopan sivuilla
Lisää tapahtumasta Twitter & Instagram #2019PEP ja facebook