Jaakko Kiilunen: Puhu epäoikeudenmukaisuudesta!

JK_blog_portraitEuropean Minimum Income Network -hankkeen (EMIN) tiimoilta keskustellaan viikon päästä vähimmäistoimeentuloturvasta ja sen parantamisesta seminaarissa EMIN – Vähimmäistoimeentulon jäljillä. Seminaarin jälkeen suomalaisessa vähimmäistoimeentuloturvassa on yhä parantamisen varaa. Mikä merkitys tällaisella keskustelulla on?

Sosiaaliturvajärjestelmämme on pitkän ajan ja lukemattomien tekijöiden työn tulos. Osin tuloksista voi olla ylpeä, ja osin on syytä olla kriittinen. Mitään järjestelmää ei voi suunnitella sellaiseksi, että se toimisi missä ja milloin tahansa. Järjestelmä ei voi myöskään vastata täysin kaikkien eri ihmisten toiveita.

Uudistuksia tarvitaan, ja sellaisia on sekä menossa että valmisteilla. Niihin liittyy syystäkin paljon toiveita ja pelkoja. Mitä tulee sote-uudistuksesta? Entä perustoimeentulon maksatuksen siirtämisestä Kelalle? Käytännön valmisteluja tehdään suureksi osaksi virkamiestyönä. Tavallisten kansalaisten vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset. Heikossa taloudellisessa asemassa olevien mahdollisuudet ovat lähes olemattomat.

Vähimmäistoimeentulosta keskustelemalla pyritään pitämään tärkeitä teemoja politiikan asialistalla. Älä unohda näitä ihmisiä! Puutu näihin käytännön ongelmiin ja epäoikeudenmukaisuuksiin! Ehkä seminaarien syvin tarkoitus on siis muistuttaa tärkeistä asioista ja olla äänessä silloin, kun ääntä on pidettävä. Puhuminenkin on teko, vaikka sen jälki ei näy yhtä välittömästi kuin esimerkiksi kädentöissä.

European Minimum Income Network on siinä mielenkiintoinen hanke, että se luo mahdollisuuksia vähimmäistoimeentulokysymysten esillä pitämiseen. Vähäosaisten ääni jää heikosti suurten lobbaajien peittoon. Toivon, että EMIN voisi koota EAPN-Finin jäsenjärjestöjen lisäksi myös muita toimijoita ottamaan osaa vähimmäistoimeentulojärjestelmän kehittämisen puolesta puhumiseen. Vanha sananparsi pitää kutinsa: yhteistyössä on voimaa.

Konkreettinen mahdollisuus osallistua keskusteluun on tiistaina 30.9.2014 eduskunnan Pikkuparlamentin auditoriossa klo 9.00–12.30. Tervetuloa – huomaathan, että ilmoittautumisaika päättyy pian!

Seminaarin lisätiedot ja ilmoittautumisohje: http://www.eapn.fi/emin-vahimmaistoimeentulon-jaljilla/.

Jaakko Kiilunen, European Minimum Income Network -hankkeen koordinaattori Suomessa 23.9.2014

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *