Vähimmäistoimeentulon turvaaminen EAPN:n politiikkaseminaarin aiheena 28.6.22

EAPN:n vuotuinen politiikkaseminaari järjestetään tiistaina 28. kesäkuuta. Sen teemana on vähimmäistoimeentulon turvaaminen EU-maissa. Kolmetuntinen seminaari järjestetään verkossa kello 15-18 Suomen aikaa. Puhujina on niin köyhyyttä kokeneita ihmisiä, järjestöjen edustajia, ministereitä kuin EU-komission virkamiehiä.

EAPN:n politiikkaseminaarin ohjelma 28.6.2022

Seminaariin voi ilmoittautua tästä.

Osana sosiaalisten oikeuksien pilarin toimintasuunnitelmaa komissio on valmistellut neuvoston suositusta vähimmäistoimeentulon turvaamiseksi. Se on tarkoitus antaa vuoden 2022 aikana.

Suosituksella halutaan tukea jäsenmaita saavuttamaan köyhyyden vähentämisen tavoitteet. EU-maissa on tavoitteena, että vuoteen 2030 vähintään 15 miljoonaa ihmistä nykyistä vähemmän on köyhyys- tai syrjäytymisvaarassa.

Suomen köyhyyden vähentämistavoite on 100 000. Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan toimintasuunnitelmaa köyhyys- tai syrjäytymisriskissä olevien määrän vähentämiseksi.

Kaikissa jäsenmaissa on jokin vähimmäistoimeentulojärjestelmä, mutta niissä on huomattavaa vaihtelua.

EAPN:llä on vuodelta 2020 kannanotto riittävästä toimeentulosta EAPN Position Paper on Adequate Income, joka sisältää sekä sen näkemykset riittävästä vähimmäistoimeentulosta että kohtuullisesta minimipalkasta.