YK:n köyhyyden vastaisena päivänä 17. lokakuuta vaaditaan toimia köyhyyden vähentämiseksi

Tarvitaan lyhyen ja pitkän aikavälin strategioita, joilla ihmiset pääsevät pois köyhyydestä, Euroopan köyhyyden vastaiset verkostot muistuttavat YK:n köyhyyden vastaisena päivänä 17.10. Haavoittuvimmassa asemassa olevat eivät saa joutua maksamaan kovaa hintaa koronapandemian aiheuttamasta kriisistä.

Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin toimintasuunnitelman mukaan 15 miljoonan ihmisen pitäisi päästä pois köyhyys- ja syrjäytymisriskistä 2030 mennessä. Vuonna 2019 EU-maissa 92,4 miljoonaa ihmistä, 21,1 prosenttia väestöstä eli köyhyys- tai syrjäytymisriskissä. Koronapandemian pelätään kasvattaneen lukua.

Kunkin jäsenmaan tulee asettaa oma kansallinen köyhyyden vähentämisen tavoitteensa. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen puhui 12. lokakuuta köyhyyttä kokeneiden ja päättäjien tapaamisessa. Hänestä köyhyyden vähentämistavoitteen tulisi olla Suomessa vähintään 100 000 ihmisen pääsy pois köyhyydestä.

Köyhyyden vastaisten verkostojen viestintää

Köyhyyden vastaiset verkostot eri maissa viestivät 17. lokakuuta sosiaalisessa mediassa köyhyyden vähentämisen puolesta. Verkostot yhteen kokoava eurooppalainen EAPN, European Anti-Poverty Network, on tehnyt kampanjasivun. Sieltä löytyvät eri maissa tehdyt köyhyysraportit eli Köyhyysvahdit ja eri maiden kampanjamateriaalit. Suomen tuoretta Köyhyysvahtia ja  sen käännöstä englanniksi voi hyödyntää viestinnässä.

Suomen EAPN-Finin Kansalaistoimintaryhmä on tehnyt videon – lyhyemmän ja pitemmän version, jossa käsitellään digitaalista syrjäyttämistä ja terveyspalveluihin pääsyn eriarvoisuutta. Video on suomenkielinen ja siinä on tekstitys englanniksi.

17. lokakuuta – ja muutenkin – kannattaa seurata muun muassa näitä some-kanavia:

Viestinnässä käytetään näitä hashtageja #Köyhyysvahti #köyhyys #PovertyWatch #EndPoverty

Köyhyys ja Köyhyysvahti ovat näkyneet mediassa

Yle käsitteli 11. lokakuuta lapsiperheköyhyyttä. Juttuun oli haastateltu EAPN-Finin Lapsiperheköyhyys-työryhmän puheenjohtaja Liisa Partiota.

Köyhyysvahti oli esillä 12. lokakuuta MTV:n Uutisaamusssa. Vahdista kertoi sen toinen tekijä, erityisasiantuntija Anna Järvinen ja sitä kommentoi ministeri Sarkkinen.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmaan tehtiin juttu Köyhyyttä kokeneiden ja päättäjien tapaamisesta 12. lokakuuta. Tilaisuudessa haastateltiin ministeri Sarkkista ja köyhyyttä kokenutta Jaana Mäkelää. Tilaisuudesta haastateltiin myös Pia Lehtistä.

Erja Saarinen