9.6.2020 verkkokeskustelu EAPN-Finin asiakasmaksuraportin pohjalta sairastamisen hinnasta

Tervetuloa keskustelemaan tiistaina 9. kesäkuuta kello 11-12.30 verkossa Teams-alustalla sairastamisen hinnasta. Keskustelun pohjana on EAPN-Finin Terveys ja köyhyys -työryhmän tuore asiakasmaksuraportti.

EAPN-Finin Terveys ja köyhyys -työryhmä teki viime vuonna kyselyn sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista, toimeentulotuen Kela-siirrosta sekä perintätoimien vaikutuksesta paljon sairastavien ihmisten arjessa. Sen raportti julkistettiin 28.5.2020.

Ennen sairastumista en tiennyt, että Suomessa voi jäädä näin yksin ja elää köyhyydessä sairauden takia, toteaa yksi kyselyn 949 vastaajasta. Hän tiivistää kyselyn vastausten karuuden. Ne kertovat siitä, miten sairastamisen kulut tuovat ylimääräistä ahdinkoa pienituloisten, sairaiden ihmisten jo muutenkin vaativaan arkeen: miten he joutuvat tinkimään lääkkeistä, hoidosta ja lääkärikäynneistä.

Hätä ja epätoivo leimaavat useita kertomuksia, samoin suuri tarve tulla kuulluksi ja esittää parannuksia kohtuuttomien tilanteiden välttämiseksi.

Raportti esitellään ja sen teemoista keskustellaan verkkokeskustelutilaisuudessa.

Raportin esittelee Terveys- ja köyhyys -työryhmän puheenjohtaja Tuula Paasivirta. EAPN-Finin puheenjohtaja Olavi Kaukonen avaa tilaisuuden ja kommentoi tuloksia. Terveys ja köyhyys -työryhmän jäsen, raportin toimittaja Tiina Saarela keskusteluttaa tilaisuuteen osallistuvia raportin teemoista. Tilaisuuden päättää työryhmän jäsen Tarja Pajunen.

Keskusteluun voi liittyä tästä linkistä:
https://bit.ly/Asiakasmaksuwebinaari

Kyselyn raportin voi lukea tästä
http://www.eapn.fi/mita-teemme/julkaisut/

Keskustelun facebook-tapahtuma