EAPN-Fin: Perusturva kaipaisi kiireisesti parannuksia

Suomessa keskustellaan perusturvan uudistamisesta. Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto EAPN-Fin muistuttaa, että perusturva kaipaisi kiireisesti parannuksia.

Suomi on saanut Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitealta useita huomautuksia perusturvaetuuksien liian alhaisesta tasosta. Valtioneuvoston vuoden 2017 selonteko kestävän kehityksen Agenda 2030 -toimintaohjelmasta toteaa eriarvoisuuden kasvaneen. Selonteko pitää riittävän toimeentulon turvaamista tärkeänä eriarvoisuuden ja köyhyyden vähentämisessä. Monia perusturvaetuuksia on siitä huolimatta leikattu tai niiden taso on jäädytetty.

”Nyt kun talouden pohjavire on muuttunut positiiviseksi, olisi korkea aika korottaa perusturvaetuuksia”, EAPN-Finin puheenjohtaja Jiri Sironen sanoo.

Sosiaalisten oikeuksien komitean edellyttämä taso vaatisi perusturvan korotusta noin tuhanteen euroon ja tähän tavoitteeseen pääsemiseksi EAPN-Fin on laittanut vireille kansalaisaloitteen takuutulosta.

Vammaiset ihmiset eivät tule Suomessa tuloillaan toimeen

Yksi esimerkki riittämättömästä perusturvasta on vammaisten tilanne. Jos vammainen henkilö ei vaikean vammansa vuoksi milloinkaan työllisty, hän elää käytännössä koko aikuisikänsä 775 euron takuueläkkeellä. Monet joutuvat hakemaan lisäksi toimeentulotukea. Tulojen täydentäminen tarkoittaa elinikäisessä hakemuskierteessä olemista.

Myös kasvaneet asiakasmaksut rasittavat vammaisten taloutta. Vammaisen henkilön voi olla muita vaikeampaa kompensoida köyhyyttään: käyttää julkisia kulkuneuvoja, juosta tarjousten perässä, käydä kirpputoreilla tai poimia marjoja ja sieniä.

”Monet joutuvat jatkuvasti valitsemaan ostavatko he leipää vai lääkkeitä, maksavatko sairaalalaskun vai ostavatko lämpimän talvitakin”, sanoo EAPN-Finin hallituksen jäsen Tuula Paasivirta.

EAPN-Fin ja Kuka kuuntelee köyhää?-verkosto ovat jättäneet hallitukselle, kansanedustajille ja euroedustajille julkilausuman, jossa ne vaativat arvokkaan elämän mahdollistavaa vähimmäisturvaa vammaisille henkilöille. Vammaisella henkilöllä on oikeus tarpeenmukaiseen taloudelliseen tukeen ja sosiaalipalveluihin. Tuen ja palveluiden saatavuutta tulee vahvistaa ja perusturvan tasoa nostaa.

Julkilausuma liittyy riittävän vähimmäisturvan puolesta Eurooppaa kiertävään bussikiertueeseen. Julkilausuma luovutetaan päättäjille bussin vierailun yhteydessä Helsingin Senaatintorilla 13.6.2018.

Vammaisjulkilausuma EMIN-bussi 13.6 2018

Lisätietoja

puheenjohtaja Jiri Sironen, 040 450 9077, [email protected]
hallituksen jäsen Tuula Paasivirta, 040 556 9079, [email protected]

Eurooppaa kiertää kaksi bussia, jotka kampanjoivat riittävän vähimmäisturvan puolesta. Niissä on matkustajina köyhyyden kokeneita ihmisiä ja asiantuntijoita eri Euroopan maista. Toinen busseista on Helsingissä 13.6., Tampereella 15.6. ja Turussa 16.6.

Bussikiertueen järjestää EAPN:n EMIN-hanke (European Minimum Income Network), joka pyrkii vaikuttamaan päättäjiin riittävän vähimmäisturvan puolesta EU:ssa ja Euroopan maissa.