Jouni Kylmälä: Puolassa ruokapankit tekevät muutakin kuin jakavat ruokaa

Viime päivät olemme kolunneet Puolassa: Wroclawissa, Lodzissa ja Olsztynissä. Seminaareja, lehdistötilaisuuksia, keskusteluja, visiittejä. Vaikutuksen on tehnyt erityisesti mittava ruokapankkitoiminta.

Ruokaa, valistusta, ekologista sanomaa

Olsztynin ruokapankki jakaa ostareiden ja tuottajien ylijäämäruokaa 70 000 ihmiselle kymmenien järjestöjen kautta. Lisäksi tulee EU:n FEAD-ruoka-apu.  FEAD tulee sanoista Fund for European Aid to the Most Deprived,  Vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahasto.

Kyse ei ole vain elintarvikkeiden jakamisesta. On ravitsemusvalistusta ja ruuanlaiton opetusta tuhansille omissa workshop-keittiöissä, taloudenhallinnan ja kierrätyksen opetusta. Myös kauppaa ja tuottajia valistetaan ruokahävikin vähentämiseksi.

Kysymys ei kuitenkaan ole siitä, että köyhä ei osaa, vaan siitä, että rahaa on yksinkertaisesti liian vähän. Toiminnalla on vahva ekologinen sanoma.

Olsztynin ruokkapankki remontoi EU:n aluekehittämisrahaston tuella mittavaa keskusta, johon tulee lisää varastoja ja jakelutiloja, koulutustiloja, jopa hostelli sekä tiloja järjestöille ja sosiaalisille yrityksille, joiden hautomona pankki toimii.

Olsztynin ruokkapankki remontoi EU:n aluekehittämisrahaston tuella mittavaa keskusta, johon tulee lisää varastoja ja jakelutiloja. Lisäksi sinne tulee koulutustiloja sekä  tiloja järjestöille ja sosiaalisille yrityksille, joiden inkubaattorina, hautomona pankki toimii. Keskukseen tulee myös hostelli.

Olsztyn on Mansurian järvialueella Pohjois-Puolassa. Pelkästään kaupungissa on 17 järveä.  Edellisenä kesänä yhdellä kaupungin monista uimarannoista järjestettiin downshiftning-piknik, green party. Tuhannet osallistuivat. Samalla rannalla EMIN-bussikin vieraili.

EMIN-bussi vieraili Mansurian järvialueella Pohjois-Puolassa. Jo Olsztynin kaupungissa on 17 järveä.

Puolasta bussin matka jatkuu Liettuan, Latvian ja Viron kautta Suomeen. Bussi on Helsingissä keskiviikkona 13.6.

Euroopan halki ajaa kaksi kuukautta kaksi bussia, joiden erimaalaiset matkustajat kampanjoivat köyhyyttä vastaan. Kiertueen tapaamisissa kertyy tietoa köyhyyskysymyksistä eri maissa. EAPN-Finin Kansalaistoimintaryhmän koordinaattori Jouni Kylmälä matkustaa bussin kyydissä Puolasta Suomeen.