Lainauksia eri järjestöjen kuntavaalitavoitteista

EAPN-Fin verkoston jäsenet aktiivisia kuntavaalivaikuttajia

EAPN-Fin korostaa kuntavaalitavoitteissaan sitä, että kunta voi vähentää köyhyyttä monin keinoin ja sen pitää niin myös tehdä: kunnissa on otettava kaikki keinot käyttöön köyhyyden vähentämiseksi. Se on kaikkien kuntalaisten ja kuntayhteisön etu.

EAPN-Fin verkostoon kuuluu 53 jäsentä, enimmäkseen sosiaali- ja terveysjärjestöjä. Myös monet niistä ovat tehneet omat kuntavaalitavoitteensa edustamiensa ihmisryhmien näkökulmasta. Näitä tavoitteita on kerätty EAPN-Finin kuntavaalitavoitteiden yhteyteen.

Monet verkoston jäsenet ovat jo järjestäneet tai järjestävät vaalipaneeleita. Jotkut ovat olleet tekemässä vaalikoneita. Osa järjestää materiaalien tuottamisen lisäksi kuntavaaliehdokkaille koulutusta.

Kuntavaalitilaisuuksia tulossa

Eläkeläisliittojen etujärjestön EETUN kuntavaalipaneeli järjestetään virtuaalisena 12. toukokuuta. Teemana on Hyvinvoiva kunta on ikäystävällinen. Mukana ovat kaikkien eduskuntapuolueiden edustajat. Eetun jäsenistä Eläkkeensaajien Keskusliitto on EAPN-Finin jäsen.

Invalidiliitto järjestää 20. toukokuuta webinaarina kuntavaaliehdokaskoulutuksen teemalla Yhdenvertaista palvelua kaikille! Se on avoin kaikille kiinnostuneille. Siinä käsitellään alkavan kuntavaalikauden kysymyksiä erityisesti vammaisten ihmisten näkökulmasta. Mukana alustamassa ovat perhe- ja peruspalveluministerin erityisavustaja Laura Lindeberg sekä Invalidiliiton asiantuntijoita.

Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto järjestää toukokuussa Kuunteleeko kuntapäättäjä köyhää? -tilaisuuksia verkossa.

SOSTE järjestää torstaina 27. toukokuuta etävaalipaneelin, jonka otsikkona on Puolueiden reseptit kuntalaisten parempiin palveluihin – terveys, hyvinvointi ja järjestöt. Paneelia voi seurata kuka tahansa kiinnostunut SOSTEn verkkosivujen kautta. Ennakkoilmoittautumista ei edellytetä.

Jo pidettyjä paneeleja voi katsoa tallenteina

Monet EAPN-Finin jäsenet ovat jo pitäneet vaalipaneelinsa, mutta niitä voi edelleen katsoa tallenteina.

Anna ääni lapselle on Lastensuojelun Keskusliiton koordinoima 40 lapsi- ja perhejärjestön yhteinen kampanja. Sen tarkoituksena on varmistaa, etteivät kunnat leikkaa lasten hyvinvoinnista tulevalla valtuustokaudella. Kampanjaan voi osallistua kuka tahansa lasten hyvinvoinnista kiinnostunut henkilö, kuntavaaliehdokas tai organisaatio tilaamalla ja hyödyntämällä kampanjan materiaaleja. Kuntavaaliehdokkaat voivat myös julkisesti sitoutua kampanjan tavoitteisiin Ääni lapselle -ehdokkaina.

Kampanjan vaalipaneeli pidettiin 17. helmikuuta. Kysymykset esittivät lapset ja tilaisuuden juonsi toimittaja Valtteri Parikka yhdessä 9-vuotiaan Valdemar Saloniemen kanssa. Tilaisuuden tallenteen voi katsoa Helsingin Sanomien sivuilta. Useat EAPN-Finin jäsenjärjestöt ovat kampanjassa mukana.

Omaishoitajaliiton vaalipaneeli Omaishoidolla on väliä pidettiin 3. maaliskuuta. Sen voi edelleen katsoa tallenteena. Omaishoitajaliitolla on myös omaishoitoa tutuksi tekevä omaishoitovisa.

Yhden Vanhemman Perheiden liitto järjesti kuntavaalipaneelin maaliskuun lopussa yhdessä Pienperheyhdistyksen kanssa. Paneelin voi katsoa Youtubesta.

SOSTEn kuntavaalipaneeli järjestettiin 14. huhtikuuta osana SOSTEtalk-tapahtumaa ja senkin voi edelleen katsoa tallenteena. Siinä puolueet arvioivat suhdettaan kuntatalouteen ja hyvinvointi-investointeihin, hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen sekä järjestöihin. Paneelissa oli mukana pääministeri Sanna Marin.

Eurooppanaisten kuntavaalipaneeli Naisten äänet kunnissa järjestettiin 27. huhtikuuta. Mukana oli kuntavaaliehdokkaita Helsingistä, Oulusta, Tampereelta, Enontekiöltä ja Kemiönsaaresta. Paneelin voi katsoa tallenteena.

Vaalikoneella voi selvittää ehdokkaiden sitoutumista terveystekoihin

Toukokuussa päättyneessä Yksi elämä -hankkeessa on tehty terveyden edistämisen vaalikone terveysehdokas.fi. Siinä kuntavaaliehdokkaat voivat kertoa, mihin terveystekoihin he päättäjinä sitoutuvat.

Toukokuun alussa vaalikoneeseen oli tehnyt profiilin 1 500 ehdokasta. Kuntavaaliehdokkaat voivat ilmoittautua koneeseen 25. toukokuuta saakka. Yksi elämä -terveystalkoissa olivat EAPN-Finin jäsenistä mukana Aivoliitto ja Suomen Sydänliitto.