YK:n köyhyyden vastaista päivää vietetään 17. lokakuuta. Euroopan EAPN organisoi sosiaalisen median kampanjan, jossa nostetaan köyhyys esiin facebookissa, twitterissä ja instagramissa sekä EU- että kansallisella tasolla. EAPN-Fin jakaa osaltaan viestejä somessa. Nostetaan yhdessä köyhyys näkyväksi!
Kampanja lisää tietoisuutta köyhyydestä, syrjäytymisestä ja eriarvoisuudesta. Euroopan laajuisella kampanjalla pyritään vaikuttamaan uuteen Euroopan parlamenttiin ja komissioon, jotta ne ottaisivat työlistalleen kunnianhimoisia köyhyyden, syrjäytymisen ja eriarvoisuuden vähentämistavoitteita.
Kampanjalla pyritään myös tavoittamaan sellaisia tahoja, jotka eivät yleensä keskustele köyhyydestä eivätkä välttämättä tunne köyhyyden vastaista päivää.
Tilastoja ja köyhyyttä kokeneiden ääntä
Kampanjassa tuodaan esiin keskeiset köyhyyttä koskevat tilastot: köyhyys- ja syrjäytymisriskissä elävien määrä, työssäkäyvien köyhien määrä, naisten köyhyys, lapsiperheköyhyys jne. Suomen EAPN-Fin on yhdessä SOSTEn kanssa tuottanut infografiikat köyhyydestä ja lapsiperheköyhyydestä Euroopassa. Niitä voidaan jakaa osana kampanjaa.
Tilastojen lisäksi tuodaan esiin ihmisten todellisuutta lukujen takaa. EAPN:n jäsenverkostot eri maissa ovat tuottaneet kuvia ja videoita, joita Suomessakin voidaan jakaa. Kampanjan keskeinen tavoite on voimistaa köyhyyttä kokeneiden ihmisten ääntä, tuoda heidän kokemuksiaan esiin.
113 miljoonaa elää köyhyydessä
Vuonna 2017 EU-maissa eli köyhyysriskissä 113 miljoonaa ihmistä, joissain jäsenmaissa yli kolmannes väestöstä. Köyhyys tai syrjäytymisriskissä oli 22,4 prosenttia väestöstä, lapsista 24, 9 prosenttia, naisista 23,3 prosenttia ja yli 65-vuotiaista 18,2 prosenttia.
Vuonna 2017 köyhyys- tai syrjäytymisriski kosketti Suomessa noin 890 000 henkilöä eli 16,4 prosenttia väestöstä.
EU:ssa 4.4 miljoonaa ihmistä vähemmän eli köyhyys- ja syrjäytymisriskissä vuonna 2017 kuin kriisivuonna 2008. Eurooppa2020-strategian tavoite oli kuitenkin saada köyhyysluku laskemaan 20 miljoonalla 2010–2020.
Luvut ovat alakanttiin
EU-luvut ovat alakanttiin eivätkä kerro koko tarinaa: niistä puuttuvat esimerkiksi osa turvapaikanhakijoista, paperittomat ihmiset, osa asunnottomista ja esimerkiksi laitoksissa asuvista ihmisistä.
Luvut eivät myöskään kerro todellisesta elintasosta eli kuilusta käytettävissä olevien tulojen ja elinkustannusten välillä. Monien keskeisten hyödykkeiden, kuten sähkön, ruoan ja asumisen hinnat ovat nousseet viime vuosina paljon. Kotitalouksien kasvava velkaantuminen aiheuttaa ihmisille lisäkuluja.
Myös naisten köyhyysluvut ovat alakanttiin, koska monissa tilastoissa keskitytään kotitalouksiin ja oletetaan, että niiden sisällä tulot jakautuvat tasan. Todellisuudessa naisilla on useammin pienemmät palkka- ja eläketulot kuin miehellä ja he kantavat usein päävastuun kotitalouden ja perheen kuluista.
Nostetaan yhdessä köyhyys näkyviin
EAPN-Finin ja sen jäsenverkostojen toivotaan 17.10. jakavan paitsi omia mahdollisia aineistojaan myös Euroopan EAPN:n ja sen jäseninä olevien muiden maiden jäsenverkostojen aineistoja.
EAPN Eurooppa löytyy facebookista täältä ja twitteristä profiililla @EAPNEurope
Eapn-Fin löytyy facebookista täältä ja twitterissä profiililla @EAPN_Fin. Verkosto ei ole vielä instagramissa.
Aineistoa löytyy twitteristä ja instagramista, kun käyttää tunnisteina, hashtageina seuraavia:
Beyond the data – realities of poverty in Europe
#BeyondTheData #EUPovertyFree #EndPoverty