Hae Kunnioittavasti köyhyydestä -raatiin, ehdota juttuja tunnustuksen saajaksi

EAPN-Fin jakaa marraskuussa jo viidettä kertaa Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen toimittajille. Sen saajat päättää köyhyyttä kokeneista ihmisistä koostuva raati. Nyt voi hakea mukaan raatiin. Myös artikkeleita ja ohjelmia voi esittää ehdolle tunnustuksen saajaksi.

Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustus annetaan jutuista ja ohjelmista, joissa lähestytään kunnioittavasti köyhyyttä kokeneita ihmisiä ja analysoidaan laajasti köyhyyden taloudellisia ja sosiaalisia syitä. Tunnustuksella köyhyyttä kokeneet ihmiset tuovat esiin näkemyksensä siitä, miten media kuvaa heidän todellisuuttaan. Sillä tuodaan myös esille tahoja, jotka tekevät köyhyydestä laadukasta journalismia.

Satoja tuhansia suomalaisia koskettavaa köyhyyttä halutaan pitää esillä suurelle yleisölle ja päättäjille – asiallisesti ja analyyttisesti. Tarkoituksena on myös kyseenalaistaa köyhyyttä koskevia stereotypioita. Tänä vuonna on mielenkiintoista nähdä, miten koronapandemian vaikutukset näkyvät köyhyyttä koskevissa jutuissa ja ohjelmissa.

Nyt voi hakea raadin jäseneksi

EAPN-Fin kokoaa nyt raatia, joka valitsee tunnustuksen saajat. Sen jäseniltä edellytetään omakohtaisia kokemuksia köyhyydestä, ehdolle tulleisiin juttuihin ja ohjelmiin tutustumista ja osallistumista raadin työskentelyyn.

Raati on normaalisti kokoontunut kolme kertaa syksyn aikana. Koronatilanteen mukaan katsotaan, ovatko fyysiset tapaamiset mahdollisia.

Tapaamiset on pidetty Helsingin keskustassa SOSTEn tiloissa. Raatilaisten matkakulut korvataan edullisimman liikennevälineen mukaan, myös muualta Suomesta.

Ilmoittaudu raatiin lähettämällä pikaisesti viesti osoitteeseen erja.saarinen(at)soste.fi mieluiten heinäkuun alkuun mennessä.

Ehdokkaita tunnustuksen saajaksi voi esittää kuka vaan

Etsimme myös juttuja – artikkeleita, kolumneja, blogeja – ja esimerkiksi tv- ja radio-ohjelmia ehdolle vuoden 2020 Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen saajaksi. Niitä voi esittää marraskuun 2. päivään 2020 saakka. Juttujen pitää olla julkaistu 1.11.2019 – 31.10.2020 välisenä aikana kotimaisessa mediassa.

Ehdokkaita voivat ilmoittaa niin journalistit itse kuin kuka tahansa muukin, joka arvioi ehdotuksensa olevan tunnustuksen kriteerien mukainen. Tunnustus annetaan artikkelille tai ohjelmalle. Myös juttujen kuvat huomioidaan. Tunnustuksella ei palkita journalistin koko tuotantoa, toimitusta tai köyhyyttä käsitteleviä kirjoja. Tunnustuksella huomioidaan journalistisia töitä eikä esimerkiksi tutkijoiden artikkeleita.

Lähetä ehdotuksesi Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen saajaksi osoitteeseen eapn(at)soste.fi. 2.11.2020 mennessä.

Tunnustuksenjakotilaisuus on 24. marraskuuta 2020. Samana päivänä pidetään EAPN-Finin yleiskokous.

Lisätietoa

EAPN-Finin sihteeri Erja Saarinen erja.saarinen(at)soste.fi, p. 050 433 4202.

Lue lisää tunnustuksesta

Kuvassa raadin keskellä viime vuonna tunnustuksen saaneet toimittaja Seppo Heikkinen takarivissä ja eturivissä ohjaaja-tuottaja Sami Kieksi Ylestä. Heidät palkittiin Köyhyyden anatomia -juttukokonaisuudesta. Heikkisen vieressä kunniamaininnan artikkelillaan Köyhän paras ystävä saanut toimittaja Sanna Puhto.