Köyhyyttä kokeneet ja kansanedustajat samassa pöydässä 12.10.2021

Kuva: Jouko Vatanen

Järjestämme 12.10.2021 kansallisen köyhyyttä kokeneiden kuulemistapahtumaan ”Köyhyyttä kokeneet ja kansanedustajat samassa pöydässä”, jossa etsitään yhdessä ratkaisuehdotuksia köyhyyden vähentämiseksi. Kutsumme tilaisuuteen sekä köyhyyttä kokeneita että kansanedustajia ja heidän avustajiaan. Keskustelun pohjana toimivat köyhyyttä kokeneiden kertomukset omista tilanteistaan, joihin etsitään ratkaisuehdotuksia yhdessä päättäjien kanssa.

Tilaisuus pidetään tiistaina 12.10.2021 hybriditapahtumana klo 15.00–17.00. Lähitapahtuma pidetään Kirkkohallituksen tiloissa, Eteläranta 8, Helsinki. Tilaisuuteen ja pienryhmiin on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä TEAMSin kautta.

Tilaisuuden ohjelma:

Klo 15–16 pienryhmätyöskentelyä, köyhyyttä kokeneet ja kansanedustajat
Klo 16–17 yleisötilaisuus: työryhmien teemojen purku ja ratkaisuehdotukset

Tilaisuuden teemat ovat:
Ryhmä 1. Köyhyyden periytyminen
Ryhmä 2. Korkeakoulutetun työttömyys ja rakennemuutokset
Ryhmä 3. Pätkätyöläisyys ja työmarkkinoille pääsyn vaikeus
Ryhmä 4. Palvelukierteestä ei pääse palkkatöihin

Yleisötapahtuman avaa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen ja sen juontaa kolumnisti ja bloggaaja Auli Viitala.

Ilmoittaudu yleisötapahtumaan viimeistään 10.10.2021. Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille ennen tilaisuutta.

Tilaisuuden järjestävät Kirkkohallitus, Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto, Suomen köyhyyden vastainen verkosto EAPN-Fin ja Työttömien Keskusjärjestö ry.

Kuulemistapahtuma järjestetään kolmatta kertaa. Viime vuonna köyhyyttä kokeneet ihmiset näyttivät tarinoissaan konkreettisesti sosiaaliturvan monimutkaisuuden monesta näkökulmasta. Niissä nousi esiin muun muassa pakko asioida itselle vääränlaisissa TE-palveluissa, mikä ei edistä työllistymistä sekä kuntoutuksen ja työkyvyttömyyseläkkeen monimutkaiset kiemurat. Yksi osallistuja toi esiin hankalan tilanteensa työkyvyttömänä kuntoutujana, joka joutuu elämään työttömyysturvalla. Hän osoittaa, kuinka köyhyyden, sairauden ja väärän juridisen aseman yhdistelmä syrjäyttävät.

KÖYHYYTTÄ KOKENEIDEN TARINAT – Köyhyyttä kokeneet ja kansanedustajat samassa pöydässä 21.10.2020