Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustus toimittajille jaetaan taas ensi syksynä

Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto EAPN-Fin jakaa Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen toimittajille ensi marraskuussa kolmatta kertaa. Ensimmäistä kertaa tunnustuksen saanut toimittaja saa Huoltaja-säätiön myöntämän tuhannen euron palkinnon.

Kunnioittavasti köyhyydestä tunnustus nostaa mediasta esiin köyhyyttä kokeneiden ihmisten näkökulman. Sillä palkitaan lehti- ja verkkojuttuja tai ohjelmia, joissa köyhyyttä on käsitelty taloudellisia ja sosiaalisia syitä analysoiden ja köyhyyttä kokeneita ihmisiä kunnioittaen. Tunnustuksen saajat valitsee köyhyyttä kokeneista henkilöistä koostuva raati.

Laatujournalismilla vaikutetaan yhteiskunnallisiin päätöksiin

”On arvokasta, että journalismi tekee köyhyyttä näkyväksi ja antaa äänen myös niille, joita köyhyys koskettaa. Samalla on tärkeää analysoida köyhyyden yhteiskunnallisia syitä ja seurauksia”, Huoltaja-säätiön toiminnanjohtaja Lea Suoninen-Erhiö painottaa.

Juuri tässä Huoltaja-säätiö näkee köyhyyttä käsittelevän laatujournalismin yhteiskunnallisen merkityksen: se herättää keskustelua ja vaikuttaa parhaimmillaan yhteiskuntapoliittisiin päätöksiin. ”Kun yhteiskunnallisia epäkohtia nostetaan esiin, niihin voidaan myös vaikuttaa.”

Huoltaja-säätiön juuret juontavat Köyhäinhoitolehteen, joka oli kunnallisen sosiaalihuollon tienraivaaja. Köyhien auttaminen ja köyhyyden juurisyihin puuttuminen olivat keskeisiä lähtökohtia, kun Köyhäinhoitolehteä alettiin julkaista vuonna 1912.

Säätiön yhtenä tarkoituksena onkin edistää ja tukea sosiaalihuoltoa koskevaa valistus- ja tiedotustoimintaa. Osaltaan tätä tarkoitusta toteuttaa nyt yhteistyö Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisen verkoston EAPN-Finin kanssa köyhyyttä ansiokkaasti käsitelleiden toimittajien palkitsemisessa.

Ehdokkaita voi esittää 2.11. saakka

Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen saajaehdokkaita voi ilmoittaa kuka tahansa, myös journalistit itse. Kirjoitukset, kuvat tai ohjelmat voivat olla niin lehdistä, radiosta, televisiosta kuin verkkomediastakin.

Vuoden 2018 kilpailun materiaalin tulee olla julkaistu ajalla 1.11.201731.10.2018 suomalaisessa mediassa. Ehdotusten on oltava perillä 2.11.2018 kello 12 mennessä. Ehdotuksia voi lähettää osoitteeseen eapn(at)soste.fi tai postitse osoitteeseen: SOSTE/EAPN-Fin, Erja Saarinen, Yliopistonkatu 5, 00100 Helsinki.

EAPN-Finin sihteeri Erja Saarinen antaa lisätietoja Kunnioittavasti köyhyydestä tunnustuksesta, p. 050 433 4202, erja.saarinen(at)soste.fi.

Huoltaja-säätiö tukee sosiaalialaa käsittelevää laatujournalismia myös myöntämällä toimittaja-apurahoja. Apurahaa voi hakea sosiaalialaa käsittelevän artikkelin, ohjelman tai multimediaesityksen taustatyöhön ja tiedonhankintaan. Apuraha on haettavissa kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Tämän syksyn toimittaja-apurahojen hakuaika on 1.10.–7.11.2018.