Monet polut köyhyyteen näkyvät Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kirjoituskilpailun teksteissä

”Olen 29-vuotias perheellinen mies. Olen elänyt aikuisikäni vähävaraiseksi luokiteltavana. Toimeentuloni on koostunut toimeentulotuesta, sairauspäivärahasta ja kuntoutustuesta. Mikä tähän oikein johti?”, pohtii Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kirjoituskilpailussa palkittu Ville Venesmäki.

Kirjoituskilpailun teksteissä näkyvät moninaiset polut köyhyyteen. Kilpailuun osallistui 99 kirjoittajaa ympäri Suomea. Sillä kerättiin kokemuksia köyhyydestä nyky-Suomessa.

Kilpailun tulokset julkistettiin 12. maaliskuuta 2020 Kuka kuuntelee köyhää? -verkoston seminaarissa Helsingissä. Kilpailussa palkittiin kolme parasta ja kolme toiseksi parasta kirjoitusta.

Ensimmäisen palkinnon saanut Venesmäki kuvaa sitä, miten hänestä tuli köyhä, mikä siihen johti ja millaista on köyhän arki. Pohjalla oli koulukiusaaminen.

Palkinnonsaajat valitsi raati, johon kuuluivat puheenjohtajana köyhyystutkija Jouko Karjalainen, MIELI ry:n johtava asiantuntija Meri Larivaara, Helsingin Sanomien toimittaja Anna-Stina Nykänen sekä kilpailun suojelijana sisäministeri Maria Ohisalo.

Kirjoituksia myös ”virheitä tehneiltä”

Kilpailun raati totesi, että enää köyhyydestä eivät kerro ja kirjoita vain niin sanotut kunnialliset köyhät. Siis he, jotka tekevät selväksi, ettei köyhyys ole heidän omaa syytään, ja jotka sinnikkäästi käytännön kikoilla ja nokkeluudella selviävät köyhänäkin. Nyt mukana oli kirjoituksia myös heiltä, jotka olivat omien sanojensa mukaan tehneet virheitä ja tyrineet.

Kirjoituksista nousi köyhyyteen liittyvinä esiin monia ajankohtaisia asioita, kuten lapsettomuus, homeongelmat, koulukiusaaminen, akateeminen työttömyys ja keskustelu kansalaispalkasta.

Anna-Stina Nykänen korosti, että raatilaiset olivat kaikista kirjoituksista hyvin vaikuttuneita – olisivat halunneet palkita kaikki. Osa oli taidokkaasti kirjoitettuja, osa taas kosketti autenttisina teksteinä suoraan hädän keskeltä.

Kuusi palkittua kirjoitusta voi lukea kilpailun sivuilta.

Kilpailun järjestivät tutkijaryhmä, Suomen köyhyyden vastainen verkosto EAPN-Fin  ja Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto kansalaisjärjestöjen tuella.

Lue lisää