Köyhyys voi vaarantaa ihmisen turvallisuuden monella tapaa: kaikilla ei esimerkiksi ole varaa palovaroittimeen. Marraskuun lopussa vietetään Paloturvallisuusviikkoa. Osana sitä on hankittu palovaroittimia vähävaraisille jaettavaksi. EAPN-Fin on tehnyt asiassa yhteistyötä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEKin kanssa.
Paloturvallisuusviikon teemana on ”Palo hallussa”. Tänä vuonna kiinnitetään huomiota läheisten, erityisesti ikääntyneiden, ihmisten paloturvallisuudesta huolehtimiseen. Ikääntyneet ovat yliedustettuina palokuolemissa.
”Palo hallussa” -iskulauseella haastetaan kaikkia suomalaisia ottamaan koppi läheistensä paloturvallisuudesta. Erityisesti halutaan parantaa niiden ikäihmisten kodin turvallisuutta, jotka asuvat kotonaan mutta joiden toimintakyky on rajallinen. Tie paloturvallisuuden parantamiseen käy ikäihmisten lähipiirin kautta.
Kaikilla ei ole varaa palovaroittimeen
Palovaroitin on helppo ja yleisesti edullinen tapa turvata ihmishenkiä ja omaisuutta. Palovaroittimet antavat aikaa alkusammutukselle ja turvalliselle poistumiselle. Kaikilla ei niihin kuitenkaan ole varaa.
Monien ihmisten taloustilanne on niin tiukka, etteivät rahat riitä edes ruokaan. Silloin esimerkiksi palovaroittimet eivät ole ostoslistalla kovin korkealla.
Paloturvallisuusviikolla jaetaan Palosuojelurahaston rahoituksella hankitut 4 000 palovaroitinta vähävaraisille ihmisille eri puolilla Suomea. Niitä jakavat muun muassa EHYT ry ja seurakunnat esimerkiksi ruokajakelun yhteydessä.
Viime vuonna varoittimia jaettiin Turun seudulla. Moni varoittimen saanut kertoi, että kotona oleva laite ei toimi, mutta rahat vain eivät riitä edes uuteen paristoon. Ihmiset olivat huolissaan turvallisuudestaan, vaikka eivät omin varoin ole voineet siitä huolehtia, kertoo viestinnän asiantuntija Juha Hassila SPEK:stä.
Vastuu pitää voida kantaa
SPEK suosittaa, ettei varoittimien määrässä tyydyttäisi minimiin. ”Moni muistaa nyrkkisäännön, että palovaroittimia pitäisi olla yksi jokaista 60 asuinneliötä kohti. Kun palovaroitin löytyy lisäksi jokaisen makuuhuoneen katosta ja poistumisreiteiltä, varmistetaan nukkujien ja hätätilanteessa poistuvien turvallisuus.”
Asukkaan vastuulla on pitää huolta, että asunnossa on riittävä määrä palovaroittimia ja että ne ovat kunnossa. Palovaroittimien pariston ja äänihälytyksen toiminta kannattaa tarkastaa kerran kuukaudessa testinapista painamalla.
Kerran vuodessa, esimerkiksi juuri Palovaroitinpäivänä 1.12. on hyvä vaihtaa palovaroittimiin uudet paristot. Koko palovaroitin on syytä vaihtaa uuteen 5–10 vuoden välein, sillä vanhemmiten palovaroittimet menettävät savuherkkyyttään ja niiden hälytysäänen voimakkuus laskee.
Paloturvallisuusviikko on maan laajuinen, vuosittainen teemaviikko, jonka tarkoituksena on parantaa kaikkien paloturvallisuutta ja paloturvallisuustaitoja.