Vastaa Köyhä julkisuudessa -kyselyyn

Kuka kuuntelee köyhää? -verkoston Köyhä mediassa ja julkisuudessa -kyselyyn voi vastata 15.6.2018 asti. Sillä selvitetään köyhyyttä kokeneiden näkemyksiä median tavasta käsitellä köyhyyttä ja kokemuksia mediassa esiintymisestä. Vastaaminen on hyvä tapa vaikuttaa.

Kysely oli avoinna jo huhtikuussa. Tuolloin saatujen vastausten perusteella köyhyyteen liittyviä epäkohtia ei nosteta riittävästi esiin julkisuudessa. Vastaajien mielestä julkisessa köyhyyskeskustelussa pitäisi puhua enemmän rahavaikeuksista ja etuuksien tasosta, sairauden- ja terveydenhuollosta, asumisesta ja asunnottomuudesta sekä lainsäädännöstä.

Omista kokemuksista helpointa kertoa nimimerkillä

Vastaajien mielestä omista köyhyyskokemuksista on helpointa kertoa artikkeleissa nimimerkillä ja seuraavaksi helpointa ajankohtaisohjelmissa.

Kysymykseen siitä, mikä rohkaisisi kertomaan köyhyydestä avoimemmin mediassa, eräs vastaaja kirjoitti:

”Tieto siitä, että kohdellaan kunnioittavasti ja arvostavasti eikä avoimuudesta aiheutuisi ongelmia tai vihan kohteeksi joutumista”.

Haastatteluissa olleet vastaajat kertoivat melko hyviä kokemuksia yhteistyöstä toimittajien kanssa. He tiesivät ennen jutun julkaisua melko hyvin, mihin yhteyteen heidän haastattelunsa tulee. He olivat myös saaneet tarkistaa oman osuutensa ja oikaista virheet.

Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustus kehittää köyhyyden käsittelyä

EAPN-Fin edistää köyhyyttä kokeneiden kunnioittavaa kohtelua mediassa jakamalla Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen toimittajille. Se jaetaan ensi syksynä kolmatta kertaa.

Verkko- ja lehtijuttuja sekä radio- ja tv-ohjelmia voi kilpailuun ilmoittaa kuka tahansa jo nyt, 2.11.2018 saakka. Kun eteen tulee analyyttinen ja köyhyyttä kokeneisiin kunnioittavasti suhtautuva juttu, se kannattaa lähettää saman tien ehdolle kisaan osoitteeseen eapn(at)soste.fi.

Lue lisää

Köyhä julkisuudessa -kysely

Lisätietoja kyselystä antaa Tuula Paasivirta, p. 040 556 9079, tuula.paasivirta(at)pp.inet.fi

Lisätietoja Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksesta antaa EAPN-Finin sihteeri Erja Saarinen erja.saarinen(at)soste.fi.