Yleiskokouksen ja 20-vuotisjuhlan kuulumisia, tunnelmia ja kuvia 21.11.2014

EAPN-Fin piti 21.11.2014 vuosittaisen yleiskokouksensa ja juhli 20-vuotista taivaltaan muisteluiden ja Tomorrow we Disappear -elokuvanäytöksen kera Andorrassa Helsingin keskustassa. Tilaisuudessa julkaistiin myös EAPN-Finin tuore teksti Köyhyys – syitä ja seurauksia.

Yleiskokouksessa hyväksyttiin verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2015 sekä valittiin uusia jäseniä erovuoroisten tilalle hallitukseen. Uusiksi jäseniksi hallitukseen vuosiksi 2015-2016 valittiin Sari Laaksonen (Ensi- ja Turvakotien liitto ry), Esa Ilvonen (MLL), Merja Karinen (MTKL) ja jatkokaudelle Juha Keränen (Työttömien valtakunnallinen yhteistoimintajärjestö TVY ry).

EAPN-Finin toiminnan alkuajoista juhlatilaisuudessa kertoi Marita Ruohonen. Hän kertoi verkoston perustetun vuonna 1994 Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton STKL:n siipien suojaan. Ensimmäisinä toimintavuosina EAPN-Fin teki mm. ehdotuksen valtioneuvostolle kansalliseksi köyhyysohjelmaksi ja pyrki sillä asialla jokaisen ministerin puheille, mutta vastaanotto oli nihkeä. Kun parin vuoden päästä EU päätti tarvittavan kansallisia köyhyysohjelmia, Suomessakin ääni muuttui ymmärtäväisemmäksi ja ministereillä (mm. Sauli Niinistöllä) oli enemmän kiinnostusta asiaan. Syntyi mm. jaosto 25, jossa EAPN-Finkin oli jäsenenä. Marita Ruohonen muisteli myös Euroopan EAPN:n yleiskokousta Suomessa 1999, jossa oli aktiivisesti mukana silloinen ulkoministeri Tarja Halonen sekä Napolin yleiskokousta 1997, jossa EAPN Euroopan hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin suomalainen Riitta Särkelä.

EAPN-Finin kattavampi historiakatsaus odottaa vielä tekijäänsä, mutta alla muutamia kuvia juhlatilaisuudesta ja EAPN-Finin toiminnasta vuosien varralta:

Yleiskokous 2014 Keränen

EAPN-Finin yleiskokous 2014 (kuva Juha Keränen)

Juhla 20 vuotta yleisöä

20-vuotisjuhlatilaisuuden yleisöä (kuva Jiri Sironen)

Suomen verkoston edustajat 1997

Suomen edustajat EAPN-Finin yleiskokouksessa Napolissa 1997: Juha Pantzar (Mielenterveysseura), Marita Ruohonen (Ensi- ja Turvakotien liitto), Lasse Murto (A-Klinikkasäätiö) ja Riitta Särkelä (Sos.ped. säätiö)

Särkelä, Halonen, Fintan, Michel 1999

EAPN Euroopan yleiskokous Suomessa 1999: Fintan Farrel (EAPN), ulkoministeri Tarja Halonen, Riitta Särkelä (EAPN-Fin) ja Anne-Marie Michel

Brysselin suomalaisdelegaatio 2007

Suomen delegaatio köyhyyttä kokeneiden eurooppalaisessa PeP-tapaamisessa Brysselissä 2007

EAPN-Yleiskokous_Bulgaria-2008-10-Juha-Fintan-Ari-Leena-Liisa

Suomen edustajat EAPN:n yleiskokouksessa Bulgariassa 2008: Juha Mikkonen (Elämäntapaliitto), Fintan Farrel (EAPN), Leena Veikkola (Takuusäätiö), Liisa Saaristo (Mielenterveyseuraa) ja Ari Saarto (A-Klinikkasäätiö).

Stop köyhyys päivä 2010

Stop Köyhyys! -päivä EU:n köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan teemavuonna 2010 (kuva Juha Mikkonen)