EAPN-Finin kansalaistoimintaryhmä kokoontui elokuun alkupuolella syyskauden ensimmäiseen yhteiseen tapaamiseen. Keskeiseksi keskustelunaiheeksi nousi uusi hallitusohjelma.
Kansalaistoimintaryhmän mielestä esitetyt leikkaukset sosiaaliturvaan, työttömyysturvaan ja asumistukeen ovat köyhien ihmisten kannalta pelottavia. Pelottavinta on, jos köyhiltä viedään viimesijainenkin toimeentulotuki, se olisi iso jysäys. Hallitusohjelma sisältää kirjauksen viimesijaisen toimeentulotuen leikkauksista ja mahdollisesta epäämisestä kokonaan.
Eri asia on, jos toimeentulotuki korvattaisiin perustulolla. Perustulo tulisi saada ilman byrokraattista menettelyä, ryhmässä todettiin.
Voiko asunnottomuus lähteä kasvuun?
Asumisen kallistuminen, vuokrien reippaat korotukset ja samaan aikaan asumistuen leikkaus, herättävät huolta. OECD on vastikään nostanut suomalaisten hyvinvointia koskevassa raportissaan esiin kohtuuhintaisen asumisen puutteet.
Vuokra-asunnoissa asuvat yleensä pienituloiset, joten mahdolliset leikkaukset asumistukeen osuvat eniten heihin. Kansalaistoimintaryhmässä esitettiinkin, että jos leikkauksiin mennään, lopetetaan koko asumistukijärjestelmä. Se kirpaisee sitten tasapuolisesti kaikkia. Pelkona tosin on, että asunnottomuus lähtee kasvuun ja ihmisiä joutuu kadulle.
Suojaosan poistaminen ei kannusta töihin
Työttömyysturvan 300 euron suojaosan poistamisen ja tukien leikkaamisen ei uskota kannustavan töihin, päinvastoin. Nyt monet työttömät ovat saaneet ja ottaneet vastaan osa-aikatöitä suojaosan turvin. Työnantajat ovat saaneet tilapäiseen tarpeeseensa työvoimaa. Suojaosan poisto tullee lisäämään harmaata taloutta. Samoin voi tulla pulaa muun muassa henkilökohtaisista avustajista ja muista pienipalkkaisten, osa-aikaisten tai lyhytaikaisten työtehtävien tekijöistä.
Työttömiä ei pidä pyrkiä väkisin työntämään yrittäjiksi. Se vain kaunistaa tilastoja hetkellisesti. Oman työn sisällön ohella osaamista tulisi olla myös yrityksen hallinnoimisesta.
Suomessa on noin 140 000 yksinyrittäjää. Useimmilla heistä on niukka ja epävarma toimeentulo. Samoin yrittäjien sosiaaliturva on heikko ja eläkekertymä jää vähäiseksi. Pienituloisten eläkeläisten määrä saattaa kasvaa entisestään, kansalaistoimintaryhmässä pohdittiin.
Digiköyhyyteen pitää puuttua
Ryhmässä muistutettiin myös siitä, että digiköyhyys on suuri asia, kun kaikki palvelut ovat siirtymässä verkkoon. Miten asiointi eri toimistojen kanssa sujuu, jos ihmisellä ei ole tietokonetta tai älypuhelinta? Tarvitaan ainakin kirjastokortti ja sitten pitää myös osata käyttää tietotekniikkaa. Laitteita ja tukea niiden käyttämiseen tulee olla kaikkien kansalaisten saatavana.
Ryhmä kokoontuu kerran kuussa – tervetuloa mukaan!
Seuraava EAPN-Finin kansalaistoimintaryhmän tapaaminen on 14.9. kello 13.00–16.00. Ryhmä kokoontuu Helsingissä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n toimistolla osoitteessa Yliopistonkatu 5.
Lokakuun tapaaminen on torstaina 12.10. ja joulukuun torstaina 14.12. samassa paikassa ja samaan aikaan. Marraskuussa ei ole tapaamista, koska tuolloin järjestetään köyhyyttä kokeneiden eurooppalainen tapaaminen. Ilmoittautuminen ryhmän tapaamisiin on suotavaa sähköpostilla kansalaistoiminta.eapn(at)gmail.com.
Kaikki köyhyyttä kokeneet ja aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan keskustelemaan ja kehittämään toimintaa.
Leena Valkonen
EAPN-Finin puheenjohtaja