Kunnioittavasti köyhyydestä –tunnustus journalisteille

EAPN-Fin jakaa vuosittain Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen journalisteille, jotka ovat tehneet juttuja köyhyydestä taloudellisia ja sosiaalisia syitä analysoiden ja köyhyyttä kokeneita ihmisiä kunnioittaen. Tunnustuksen saajan päättää köyhyyttä kokeneista ihmisistä koostuva raati.

Ehdota juttuja ja ohjelmia vuoden 2020 tunnustuksen saajaksi

Etsimme taas juttuja – artikkeleita, kolumneja, blogeja – ja esimerkiksi tv- ja radio-ohjelmia ehdolle vuoden 2020 Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen saajaksi. Ehdokkaita voi esittää marraskuun 2. päivään 2020 saakka.

Juttujen pitää olla julkaistu 1.11.2019-31.10.2020 välisenä aikana.

Ehdokkaita tunnustuksen saajaksi voi esittää kuka vaan

Ehdokkaita tunnustuksen saajaksi voivat ilmoittaa niin journalistit itse kuin kuka tahansa muukin, joka arvioi ehdotuksensa olevan tunnustuksen kriteerien mukainen. Kirjoitukset, kuvat tai ohjelmat voivat olla niin lehdistä, radiosta, televisiosta kuin verkkomediastakin.

Tunnustus annetaan artikkelille tai ohjelmalle. Myös juttujen kuvat huomioidaan. Tunnustuksella ei palkita journalistin koko tuotantoa, toimitusta tai köyhyyttä käsitteleviä kirjoja.

Lähetä ehdotuksesi osoitteeseen eapn(at)soste.fi. 2.11.2020 mennessä.

Vuoden 2019 tunnustus Ylen juttukokonaisuudesta Köyhyyden anatomia

Ehdokkaita etsitään kunakin vuonna marraskuun 2. päivään asti. Vuoden 2019 ehdokkaiksi otettiin artikkeleita ja ohjelmia, jotka on julkaistu 1.11.2018–31.10.2019 suomalaisessa mediassa. Ehdokkaisiin voi tutustua tästä.

Tunnustus jaettiin 25.11.2019. Sen saivat toimittaja Seppo Heikkinen ja ohjaaja-käsikirjoittaja Sami Kieksi Köyhyyden anatomia -kokonaisuudesta, joka sisältää pitkän artikkelin ja lyhyitä dokumentteja köyhyyttä kokevien elämästä. Vuoden 2019 tunnustuksen saajista voi lukea tästä.

Tunnustus tuo esiin köyhyyttä kokeneiden näkökulman

 

Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustus tuo esiin tahoja, jotka tekevät laadukasta journalismia köyhyydestä. Tärkeintä on kuitenkin  se, että köyhyyttä kokeneilla ihmisillä on mahdollisuus tuoda esiin mielipiteensä siitä, miten media kuvaa heidän todellisuuttaan.

Raati käyttää työnsä tukena Kunnioittavasti köyhyydestä -opasta ja kriteeristöä. Ne on alun perin työstetty keväällä 2016 köyhyyttä kokeneiden henkilöiden, toimittajien ja muiden asiantuntijoiden yhteisessä työpajassa.

Oppaan pohjana on käytetty Itävallan EAPN:n, Köyhyyden vastaisen verkoston, vastaava opasta Schreiben und Berichten über Armut, joka on ilmestynyt  englanniksi nimellä Guidelines for Respectful Reporting on Poverty. 

Tunnustuksen saaja saa taiteilija Helena Korkan tekemän palkinnon Hyvä kello kauas kuuluu. Vuonna 2018 uutta oli se, että parhaasta jutusta tunnustuksen saanut toimittaja sai lisäksi  Huoltaja-säätiön tuhannen euron palkinnon. Raati voi jakaa myös kunniamainintoja.

Tunnustus jaetaan vuosittain

EAPN-Fin jakoi tunnustuksen ensimmäistä kertaa syksyllä 2016. Kilpailuun ilmoitettiin 26 journalistista työtä. Pääpalkinnon lisäksi jaettiin kaksi kunniamainintaa. Lisätietoa vuoden 2016 tunnustuksen saajista löytyy  täältä.

Vuonna 2017 tunnustus jaettiin toista kertaa. Mukaan ilmoitettiin 40 journalistista työtä. Tunnustuksen sai toimittaja Jani Kaaro. Lisätietoa vuoden 2017 tunnustuksen saajista löytyy täältä.

Vuonna 2018 kilpailuun ilmoitettiin 32 ohjelmaa tai artikkelia. Tunnustuksen sai Helsingin Sanomien toimittaja Anna-Stina Nykänen.

Lisätietoa vuoden 2018 tunnustuksen saajista löytyy täältä.

Vuonna 2018 tunnustuksen jaon yhteydessä julkaistiin köyhyyttä kokeneiden ihmisten työstämä opas Köyhä mediassa – Opas köyhyyttä kokeneelle. Köyhyyskokemuksista on vaativaa kertoa julkisuudessa. Opas antaa tähän tukea ja vinkkejä.

Tunnustusta jaetaan yhä useammassa Euroopan maassa

EAPN Itävallan verkosto, Die Armutskonferenz, on palkinnut 2010 alkaen vuosittain journalisteja, jotka kirjoittavat kunnioittavasti sekä sosiaalisia ja taloudellisia syitä analysoiden köyhyydestä ja köyhyyttä kokeneiden elämästä.

Itävallan verkosto on laajentanut palkintoa muihinkin EAPN:n jäsenverkostoihin. Palkinto on jaettu Suomen lisäksi Unkarissa, Kroatiassa ja Islannissa. Vuonna 2017 mukaan tulivat myös Romanian, Makedonian, Serbian, Slovakian ja Saksan verkostot. 2018 tunnustus jaettiin ensimmäistä kertaa Portugalissa. Anna Järvinen kirjoittaa tunnustuksen jakamisesta muissa Euroopan maissa.

Lisätietoja
 
EAPN-Finin ja Kunnioittavasti köyhyydestä raadin sihteeri Erja Saarinen, erja.saarinen (at) soste.fi, 050 433 4202