Kunnioittavasti vai jotenkin muuten? 19.4. käsitellään köyhyyden näkymistä mediassa

Perjantaina 19.4. selviää, mistä ansiokkaasta köyhyyttä käsittelevästä jutusta annetaan EAPN-Finin Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustus toimittajalle. Tilaisuudessa käsitellään laajemminkin köyhyyden näkymistä mediassa. Siitä puhuu muun muassa toimittaja Outi Airola ja raadin jäsen, viestinnän ja moninaisuuden asiantuntija Ee Eisen.

Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustus annetaan vuonna 2023 julkaistusta artikkelista, kolumnista tai ohjelmasta, jossa analysoidaan köyhyyden taloudellisia ja sosiaalisia syitä sekä kuullaan asiantuntijoina, kunnioittavasti, köyhyyttä kokeneita ihmisiä.

Tunnustuksen saajan päättää köyhyyttä kokeneista ihmisistä koostuva raati. Tänä vuonna raadissa on kuusi jäsentä. Tunnustuksella köyhyyttä kokeneet tuovat esiin näkemyksensä siitä, miten media kuvaa köyhyyttä ja heidän todellisuuttaan. Sillä tuodaan myös esille tahoja, jotka tekevät köyhyydestä laadukasta journalismia.

Köyhyyden on arvioitu lisääntyvän – tule kuulemaan, miten se näkyy mediassa

Monissa asiantuntija-arvioissa, kuten SOSTEn laskelmissa, köyhyyden on arvioitu lisääntyvän hallituksen sosiaaliturvan leikkausten ja nousseiden elinkustannusten vuoksi. Tunnustuksenjakotilaisuudessa kuullaan arvioita, miten asiaa on mediassa käsitelty. Onko köyhyyden käsittely lisääntynyt? Jos niin, millaisista näkökulmista? Miten mediassa kuullaan köyhyyttä kokevia?

Tunnustuksenjakotilaisuuus pidetään 19.4.2024 kello 14 -16 SOSTEn tiloissa osoitteessa Yliopistonkatu 5, 6. kerros, kokoushuone Jungman. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille, mutta siihen pitää ilmoittautua.

Ilmoittaudu Kunnioittavasti köyhyydestä -tilaisuuteen 19.4.2024

Tunnustuksella vaikutetaan siihen, että satoja tuhansia suomalaisia koskettavaa köyhyyttä pidettäisiin esillä mediassa suurelle yleisölle ja päättäjille – asiallisesti ja analyyttisesti. Tarkoituksena on myös kyseenalaistaa köyhyyttä koskevia stereotypioita ja ennakkoluuloja.

Ehdokkaita etsittiin tammi-helmikuun ajan. Niitä voivat esittää niin toimittajat itse kuin kuka tahansa, joka on törmännyt mielestään kriteerit täyttävät juttuun. Kirjoitukset, kuvat tai ohjelmat voivat olla niin lehdistä, radiosta, televisiosta kuin verkkomediasta. Ehdokkaan tulee olla julkaistu kotimaisessa mediassa vuoden 2023 aikana. Ehdotuksia saatiin 29.

Tunnustus annetaan journalistisesta työstä. Myös juttujen kuvat huomioidaan ja esimerkiksi valokuvaajat voivat saada tunnustuksen. Tunnustuksella ei palkita journalistin koko tuotantoa, toimitusta tai köyhyyttä käsitteleviä kirjoja.

Tunnustus on lähtöisin Itävallasta. Tätä nykyä sitä jaetaan noin kymmenessä Euroopan maassa.

Lisätiedot

EAPN-Finin ja Kunnioittavasti köyhyydestä -raadin sihteeri Erja Saarinen erja.saarinen(at)soste.fi, p. 050 433 4202.

Lue lisää

Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustus

Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen kriteerit

Uutinen vuoden 2022 tunnustuksesta

Anne Burakoffin blogikirjoitus Onko media keskiluokkainen?

Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustus on eri maissa tärkeä muistutus köyhyyden käsittelystä mediassa

Erja Saarisen blogikirjoitus: Elämää muiden ehdoilla ja muita oppeja köyhyydestä