Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustus toimittajille jaetaan taas keväällä 2024

EAPN-Fin jakaa keväällä kahdeksatta kertaa Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen toimittajille. Se annetaan vuonna 2023 julkaistusta artikkelista, kolumnista tai ohjelmasta, jossa analysoidaan laajasti köyhyyden taloudellisia ja sosiaalisia syitä sekä kuullaan asiantuntijoina, kunnioittavasti köyhyyttä kokeneita ihmisiä.

Lue lisää: Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen kriteerit

Ehdokkaita etsitään tammi-helmikuun ajan – ehdottaa voi kuka vaan

Ehdokkaita tunnustuksen saajaksi voivat ilmoittaa niin toimittajat itse kuin kuka tahansa, joka on törmännyt mielestään kriteerit täyttävät juttuun. Kirjoitukset, kuvat tai ohjelmat voivat olla niin lehdistä, radiosta, televisiosta kuin verkkomediasta.

Lähetä ehdokkaasi Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen saajaksi viimeistään 29.2.2024 Erja Saariselle erja.saarinen(at)soste.fi

Ehdokkaan tulee olla julkaistu kotimaisessa mediassa vuoden 2023 aikana.

Tunnustus annetaan journalistisesta työstä. Myös juttujen kuvat huomioidaan ja esimerkiksi valokuvaajat voivat saada tunnustuksen. Tunnustuksella ei palkita journalistin koko tuotantoa, toimitusta tai köyhyyttä käsitteleviä kirjoja.

Tunnustus on lähtöisin Itävallasta. Tätä nykyä sitä jaetaan noin kymmenessä Euroopan maassa.

Nyt voi hakea raatiin

Tunnustuksen saajan päättää köyhyyttä kokeneista ihmisistä koostuva raati. Tunnustuksella köyhyyttä kokeneet tuovat esiin näkemyksensä siitä, miten media kuvaa köyhyyttä ja heidän todellisuuttaan. Sillä tuodaan myös esille tahoja, jotka tekevät köyhyydestä laadukasta journalismia.

Raadin jäseniltä edellytetään omakohtaisia kokemuksia köyhyydestä. Jäsenet tutustuvat tunnustuksensaajaehdokkaisiin ja osallistuvat raadin työskentelyyn. Raati kokoontuu kolme kertaa alkuvuodesta 2024. Tunnustus on tarkoitus jakaa maalis-huhtikuussa.

Tapaamiset pidetään Helsingin keskustassa SOSTEn tiloissa Yliopistonkatu 5:ssä. Raatilaisten matkakulut korvataan edullisimman liikennevälineen mukaan, myös muualta Suomesta.

Ilmoittaudu raatiin lähettämällä viesti verkoston sihteerille Erja Saariselle erja.saarinen(at)soste.fi.

Tunnustuksella köyhyyttä kokeneet ihmiset tuovat esiin näkemyksensä siitä, miten media kuvaa heidän todellisuuttaan. Sillä tuodaan myös esille tahoja, jotka tekevät köyhyydestä laadukasta journalismia.

Köyhyyden on arvioitu lisääntyvän – miten se näkyy mediassa?

Monissa asiantuntija-arvioissa köyhyyden on arvioitu lisääntyvän hallituksen sosiaaliturvan leikkausten ja nousseiden elinkustannusten vuoksi. Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen saajaehdokkaat kertovat, miten asiaa on mediassa käsitelty. Onko köyhyyden käsittely lisääntynyt? Jos niin, millaisista näkökulmista? Miten mediassa kuullaan köyhyyttä kokevia?

Tunnustuksella vaikutetaan siihen, että satoja tuhansia suomalaisia koskettavaa köyhyyttä pidetään esillä mediassa suurelle yleisölle ja päättäjille – asiallisesti ja analyyttisesti. Tarkoituksena on myös kyseenalaistaa köyhyyttä koskevia stereotypioita ja ennakkoluuloja.

Lisätiedot

EAPN-Finin sihteeri Erja Saarinen erja.saarinen(at)soste.fi, p. 050 433 4202.

Lue lisää

Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustus

Uutinen vuoden 2022 tunnustuksesta

Anne Burakoffin blogikirjoitus Onko media keskiluokkainen?

Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustus on eri maissa tärkeä muistutus köyhyyden käsittelystä mediassa

Erja Saarisen blogikirjoitus: Elämää muiden ehdoilla ja muita oppeja köyhyydestä